Gruđanin ide sa inzulinskom pumpom u pohod na ledeni krov Amerike

Ivan Pejić četiri se godine bavi alpinizmom, teškim i ekstremnim sportom. Član je ATPK Grude 1955, ali i PK Pločno iz Posušja. Ivan se vrijedno sprema za nevjerojatno teški i opasni alpinistički pothvat. S 13-članom ekspedicijom prekaljenih alpinističkih vukova Ivan planira uspon na Mount McKinley, na vrh Denali (6194 m), najviši vrh Sjeverne Amerike. Visina Denalija nije glavni problem u cijelom pothvatu, problema ima napretek.

”Vrh se nalazi u sastavu velikoga nacionalnog parka Denali, za koji alpinisti kažu da je, uz Mt. Vinson na Antarktici (4897 m) najopasniji vrh na svijetu za uspon. Da je uspon na Denali težak, vidi se i po tome što je postotak uspješnosti tek oko 50%. Godišnje uspon pokuša 1200 penjača, ostali ne mogu ishoditi dozvolu. Denali je po visinskoj razlici teži i od Mt Everesta (8848 m)”, kaže Pejić opisujući i druge “sitne probleme” koji očekuju njega i ostale članove ekspedicije.

”Temperature “gore” su do 50 stupnjeva ispod ništice. Vjetrovi su strašni. Meteorološka postaja na 4300 m. registrira samo one preko 100 km na sat. Jedna od većih opasnosti su “guste” i duboke pukotine. O smrtnim slučajevima na Denaliju ne bih puno, osim da ih ima puno… Jedna od opasnosti su i medvjedi! Dobiti dozvolu od vlasti za uspon nije lako. Traže svašta, biografiju, liječničke preglede, izjavu da idemo na osobnu odgovornost.

Nema vodiča i pomoćnika, kao recimo Šerpe na Mt. Everest. Koliki su napori u pitanju, vidi se i po tome što, uz 20–25 kg teške saonice, na leđima nosimo 40 kg opreme…”, kaže ivan. Plan ekspedicije je obaviti uspon u 15–ak dana, što je moguće samo ako vrijeme bude idealno, a zdravlje ih posluži… ”Upamtili smo savjete i podršku koje nam je dao Stipe Božić, svjetski alpinistički autoritet. On se već sam (!) peo na Denali! Stipe je bio svuda, ali kaže kako nema težega uspona…”, ističe ovaj hrabri mladić. Ivan uz sve opasnosti ima “problemčić” – dijabetičar je…

Na Denali ide s inzulinskom pumpom, čija je uporaba na minus 50 i velikim visinama test njezine kvalitete. Ali, tvrtke koje pumpe proizvode očito se boje da bi pumpica mogla “zakazati”, što bi im “okrnjilo ugled”, pa su odbile bilo kakvu suradnju s Ivanom, podršku ili sponzorsku pomoć. ”Kao da se farmaceuti boje da pumpa neće izdržati hladnoću i druge ekstremne uvjete. Znam da se na Denali već ispeo jedan dijabetičar – Španjolac, ali on je umjesto pumpe nosio inzulinsku špricu…”, završava razgovor za Večernji list Ivan.