GSS HBŽ / Praktična vježba na prijevoju Vaganj

U organizaciji Gorske službe spašavanja Hercegbosanske županije jučer je na području Livna održana Savezna vježba traganja i spašavanja. Sudionici vježbe iz Livna, Posušja, Zenice, Sarajeva i drugih bh. gradova okupili su se u 10 sati ispred livanjske Srednje strukovne škole, odakle su nakon kraćeg brifinga krenuli na prijevoj Vaganj, udaljen 25 kilometara od Livna, na praktičnu vježbu traganja i spašavanja.

Snijeg koji je prekrio vrhove Dinare odgovarao im je da vježbu izvedu kako je i zamišljena, u zimskim i planinskim uvjetima. Nakon radionica po grupama održanih na Vagnju, ekipe su krenule u zamišljenu akciju traganja i spašavanja, angažirajući i pse tragače. U vježbi su sudjelovali i pripadnici Civilne zaštite.

Sudionici vježbe su nakon praktičnog dijela prisustvovali i prezentaciji nekoliko filmova o lavinama i spašavanju u zimskim uvjetima. Podsjećamo, prije dva mjeseca je u organizaciji Saveza gorskih službi spašavanja i traganja SAR održana obuka spašavanja i traganja koju su uspješno završila 33 polaznika.

Kako je kazao voditelj GSS-a HBŽ-a Marino Vidović, kroz SAR obuku je do sada prošlo 250 članova GSS-a, a Livno je prije dva mjeseca bilo prvi put domaćin obuke koju je uspješno završilo i 10 pripadnika GSS-a HBŽ-a. Vježba održana na Vagnju samo je jedna od vježbi u nizu Saveza Gorskih službi spašavanja BiH.

Ale Kamber – Dnevni Avaz