Gudeljević strepi nakon napada na Hrvatice: Koja je sljedeća?

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević oglasila se danas priopćenjem za javnost povodom prijetnji upućenih glavnoj tužiteljici Tužiteljstva BiH Gordani Tadić, u kojem navodi kako se toj praksi treba odlučno suprotstaviti. – Počelo je prije nekoliko godina s bezočnim napadima na Zoru Dujmović, ministricu za kulturu i šport, nastavilo preko Željane Zovko i drugih političarki iz hrvatskog naroda da bi kulminiralo sa nedavnim prijetnjama smrću glavnoj tužiteljici Gordani Tadić – navodi Gudeljević.

Kako nadalje navodi, “jedna je poveznica za sve njih: javne osobe, političarke hrvatskog naroda u BiH i ostale Hrvatice koje obnašaju javne funkcije, poput tužiteljice Tadić”. Gudeljević u tom kontekstu dodaje kako svoju strepnju javno izražava, pitajući se koja je sljedeća. Istovremeno, navodi kako svoju strepnju izražava i kao žena koja želi dati potporu ženama koje su izložene napadima “koji često imaju utemeljenje isključivo u etnonacionalnoj netrpeljivosti, a ne u argumentaciji temeljenoj na propustima u njihovom radu”.

– Ako će mjesto najtežih uvreda, etiketa i sotoniziranja Hrvatica u javnom bh. prostoru zauzeti mjesto razumijevanju, uvažavanju u međusobnoj potpori to otvara mogućnost da svaka političarka, intelektualka, ili bilo koja druga osoba iz javnog i društvenog života bude izložena ne samo verbalnim, nego i fizičkim nasrtajima – navodi se u priopćenju.

Gudeljević smatra kako se toj praksi odlučno treba suprotstaviti i odlučno pozvati sve žene, ženske udruge i institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava da se u svakoj prigodi javnog vrijeđanja žena oglase te da se toj praksi odlučno suprotstave.

– Ma koliko dijelili različita mišljenja, uvjerenja i političke poglede na bh. zbilju, svim ženama moraju biti garantirana ljudska prava u punom kapacitetu – poručila je Gudeljević.

www.vecernji.ba