Guinnessov rekord: Napravljen burek od 650 kilograma i porcija s 1.500 ćevapa

Burek teži oko 650 kilograma, a šest sati je pripreman u lokalnom restoranu, čiji su kuhari razvili kilometar i pol jufke.

burek

Tuzlom se danas širi miris bureka i ćevapa. Tisuće građana okupilo se na Trgu slobode, gdje se pokušava oboriti Guinnessov rekord u pravljenju najvećeg bureka na svijetu, koji je pripreman u tepsiji promjera šest metara.

 

Burek teži oko 650 kilograma, što je između četiri i pet tisuća porcija, a šest sati je pripreman u lokalnom restoranu, čiji su kuhari razvili kilometar i pol jufke. Prvobitno planirana porcija ćevapa “hiljadarka” povećana je na 1.500 ćevapa.

 

“Podijelit ćemo burek s narodom i dio ćemo poslati službama koje o nama brinu 24 sata, a to su vatrogasci, hitna pomoć, policija i Sveučilišni klinički centar. Naravno, imamo mnogo donacija danas od više gospodarskih subjekata prema institucijama koje rade s djecom”, izjavio je Omer Isović, organizator prvog tuzlanskog Gastro show-a. Isović je najavio da će u roku od tri mjeseca stići potvrda je li oboren Guinnessov rekord, te dodao da je do sada najveći burek na svijetu napravljen u Ljubljani i promjera je 5,5 metara, ali nije ušao u Guinnessovu knjigu rekorda.

“Željeli smo s burekom i s ćevapima skrenuti pažnju domaćoj i svjetskoj javnosti na naša tradicionalna jela, iako su Slovenci zaštitili ćevap, on je bosanski i uvijek će biti. I još nešto na kraju, burek je s mesom”, poručio je Isović, te otklonio dilemu u vezi s nazivom ovog slasnog jela, kojeg nazivaju još i “kraljem pita”. Osim obaranja rekorda, cilj događaja je i promovirati vrijednosti kupovine domaćih proizvoda. U ovoj manifestaciji sudjeluju i brojna kulturno-umjetnička društva, zborovi, orkestri te sportski klubovi.

Bljesak.info