HDZ i Dodik žele ruske vojnike: Komšić i Džaferović protiv

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u nedjelju se pridružio kritičarima nastojanja predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića da u Mostar dovede ruske vojnike koji bi navodno trebali dezinficirati bolnicu, ocijenivši da tu zadaću mogu obaviti pripadnici oružanih snaga BiH.

“Apsolutno sam protiv ovakvih aktivnosti na teritoriju BiH”, kazao je Komšić u izjavi za lokane medije podsjetivši da bosanskohercegovačka vojska u svom sastavu također ima postrojbu za biološko-kemijsku zaštitu i u stanju je pomoći zdravstvenom sektoru u provedbi dezinfekcije.

Ranije tijekom dana i predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je izjavio kako nema potrebe da ruski vojnici dolaze provoditi dezinfekcije bolnica jer za to postoje resursi i unutar BiH.

Dolazak ruskog kontigenta od 25 vojnika i pet specijaliziranih vozila Čović je zatražio rekavši da oni trebaju pomoći dezinficirati Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru kao što su to napravili u klinici u Banjoj Luci, gdje su početkom travnja došli na poziv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Ministarstva vanjskih poslova, obrane i sigurnosti odluku o tom zahtjevu prebacili su na Predsjedništvo BiH a iz Džaferovićevih i Komšićevih komentara postalo je jasno kako Čovićevom zahtjevu neće biti udovoljeno.

Komšić je u svojoj izjavi sugerirao da Rusi u BiH zapravo pokušavaju djelovati kako bi ostvarili ciljeve koji nemaju nikakve veze s borbom protiv epidemije prouzročene koronavirusom.

“Riječ je o jednoj vrsti, kako to vole reći vojnici i obavještajci, aktivnosti tzv. specijalnog, psihološkog djelovanja”, ustvrdio je Komšić.

Autor: dnevno.ba