HDZ i SNSD uvlače SDA i SDP u rušenje vlasti u Livnu

HDZ BiH u Hercegbosanskoj županiji (Livno) pokušava da se vrati na vlast preko SNSD -a, SDA i SDP -a.

U planu je da se ovlada Klubom srpskog naroda u županijskoj skupštini, te da se u koaliciju preko Gradskog vijeća Livna uvuku SDA i SDP koji su trenutačno dio županijske vlasti.

Posljednjih dana svoje kontakte intenzivirali su Goran Broćeta iz SNSD -a i Drago Puzigaća koji je napustio ovu stranku. Povratkom Puzigaće u staro jato SNSD bi imao većinu u srpskom klubu.

Prema saznanjima Patrije ta većina bi trebala da blokira usvajanje županijskog prpračuna. SNSD bi za ljubav HDZ-u trebao zatražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa o kojem u Ustavnom sudu F BIH nema tko odlučivati jer HDZ blokira imenovanje sudaca.

Predsjedavajuća skupštine HBŽ Dragana Damjanović koja je također napustila SNSD i postala neovisna zastupnica kaže da Klub Srba još nije zakazan i da nema saznanja o eventualnim promjenama. Jedino za sebe može tvrditi da će i dalje biti neovisna.

U igri za rušenje vlade su još SDA i SDP jer bi većinu u županiji mogli poljuljati ako iznevjere partnere u Gradskom vijeću Livna gdje HDZ -u ne ide sa okupljanjem većine koja bi podržavala njihovog načelnika.

Prošlogodišnji proračun je usvojen nakon prave drame i pritiska proračunskih korisnika kojima su kasnile plaće.

Ako bi SDA i SDP već sada podržali Proračun grada Livna to bi mogao biti signal da će se mjenjati i skupštinska većina. SDA odavno želi predsjedavajućeg GV Livna, a SDP bi bio spreman to prešutno podržati jer im navodno treba izlazna karta iz županijske vlasti gdje je njihov ministar zdravstva od početka mandata pod velikim pritiscima.

Plan HDZ -a je da se na vlast vrati onako kako je i izgubio. U tom smjeru najvažnije je ovladati šumskim gazdinstvom koje je najvažniji gospodarski subjekt na ovim prostorima.

Tko vlada “šumama”, vlada i Livnom

Akcije HDZ-a su razumljive, jer povratak vlasti u ovoj županiji vratio bi i dio poljuljanog povjerenja u sposobnost potpredsjednice HDZ -a Borjane Krišto.

Njen autoritet narušio je aktualni premijer Ivan Vukadin koji je izašao iz HDZ i formirao Hrvatski nacionalni pomak s kojim je HDZ -u pokazao tko je gazda.

Još jednu veliku pobjedu Vukadin je izvojevao i nedavno jer je osigurao da Elektroprivreda Hrvatske konačno Livnu počne plaćati pravičnu naknadu za korištenje vode iz Buškog jezera.

Da se nešto događa pokazuje i pokušaj SNSD-a da na svaki način vrati izgubljenu skupštinsku većinu u općini Drvar.

Prema saznanjima Patrije u akciju se uključio nitko drugi nego ministar unutrašnjih poslova RS -a Dragan Lukač koji je trebao da osigura podršku Srpske napredne stranke.

Prema informacijama iz ove stranke oni će ipak ostati dosljedni svojim stavovima jer su od osnivanja opozicija SNSD -u. (patria)

nap.ba

Poslovno trgovački centar Metropolis Livno

 

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply