Helikopter Oružanih snaga u stalnoj je akciji

helikopter

Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kontinuirano u jutarnjim i večernjim satima gasi požare na Dinari. Tako je jutros gasio požare na pojedinim lokacijama u gornjem dijelu Dinare, gdje se naknadno pojavljuju požari. Jutros je poseban naglasak stavljen na gašenje požara iznad Lištana u livanjskoj općini. Prema informacijama Operativnog centra Županijske civilne zaštite, svi požari su pod kontrolom i stalno se dežura od sela Sajkovića do Ćajića na području općine Livno.

Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kontinuirano u jutarnjim i večernjim satima gasi požare na Dinari. Tako je jutros gasio požare na pojedinim lokacijama u gornjem dijelu Dinare, gdje se naknadno pojavljuju požari. Jutros je poseban naglasak stavljen na gašenje požara iznad Lištana u livanjskoj općini. Prema informacijama Operativnog centra Županijske civilne zaštite, svi požari su pod kontrolom i stalno se dežura od sela Sajkovića do Ćajića na području općine Livno.

Prekršajni nalozi Kako smo informirani u Ministarstvu unutarnjih poslova Hercegbosanske županije, u utorak su djelatnici PP Livno u selu Kazanci u Livanjskoj općini izdali prekršajne naloge protiv supružnika M. M. (61) i J. M. (64) koji su palili suhu travu i nisko raslinje, čime su izazvali požar koji je, brzom intervencijom Vatrogasnog društva Livno, ugašen. Također, jučer (utorak) oko 11.20 sati, djelatnici PP Bosansko Grahovo su u selu Ugarci zatekli osobu rođenu 1952. godine koja je palila suhu travu i protiv koje će također biti podnesen prekršajni nalog. I ovaj požar je lokaliziran. Istoga dana u livanjskom selu Lusnić oko 12.50 došlo je do požara na pomoćnom objektu koji je, brzom intervencijom Vatrogasnog društva Livno, ugašen. Očevidom je utvrđeno da je objekt u potpunosti izgorio i da je u njemu bilo oko 350 bala sijena. Tijekom obavjesnog razgovora osoba I. G. rođena 1969. godine priznala je da je u blizini objekta palila suhu travu koju nije mogla kontrolirati i protiv nje će biti podnesena kaznena prijava zbog izazivanja opće opasnosti.

Prijave požara Prije ovih slučajeva nedopuštenog ponašanja djelatnici PP Livno, na temelju članka 348. Pravilnika o načinu vršenja poslova službe javne sigurnosti, podnijeli su prekršajne prijave, i to protiv G. P. rođenog 1984. u Livnu zbog toga što je 24. srpnja oko 20 sati u mjestu Dobro kod Livna vršio spaljivanje suhe trave, a da tom prilikom nije poduzeo odgovarajuće mjere opreza, te poduzeo mjere zaštite sukladno propisima zaštite od požara. Ovakvom radnjom prijavljeni je počinio prekršaj po čl. 06 i 10 kažnjivo po članku 12. stavak 1 i točka 6. Odluke Općinskoga vijeća Livno o uvjetima i načinu spaljivanja suhe trave, korova, raslinja na području općine Livno, kao i protiv I. R. rođenog 1961. u Livnu, što je 3. kolovoza oko 11.20 sati zbog opasnosti od požara koji je prijetio njegovom imanju, zapalio vatru na otvorenom prostoru i na taj način uništavao suhu travu, korov, raslinje i strništa, te tako prekršio Zaključak stožera Civilne zaštite Hercegbosanske županije kojim se zabranjuje bilo kakvo paljenje vatre na otvorenom. Iz MUP-a Hercegbosanske županije upozoravaju sve građane HBŽ-a da ne pale suhu travu i raslinje kako ne bi izazvali velike požare i goleme štete.

Također mole sve da svaki i najmanji požar prijave dobrovoljnim vatrogasnim društvima županije pozivom broja 123, policije 122 ili Županijskoga centra civilne zaštite 200-965. Kako smo informirani u Ministarstvu unutarnjih poslova Hercegbosanske županije, u utorak su djelatnici PP Livno u selu Kazanci u Livanjskoj općini izdali prekršajne naloge protiv supružnika M. M. (61) i J. M. (64) koji su palili suhu travu i nisko raslinje, čime su izazvali požar koji je, brzom intervencijom Vatrogasnog društva Livno, ugašen. Također, jučer (utorak) oko 11.20 sati, djelatnici PP Bosansko Grahovo su u selu Ugarci zatekli osobu rođenu 1952. godine koja je palila suhu travu i protiv koje će također biti podnesen prekršajni nalog. I ovaj požar je lokaliziran. Istoga dana u livanjskom selu Lusnić oko 12.50 došlo je do požara na pomoćnom objektu koji je, brzom intervencijom Vatrogasnog društva Livno, ugašen. Očevidom je utvrđeno da je objekt u potpunosti izgorio i da je u njemu bilo oko 350 bala sijena.

Tijekom obavjesnog razgovora osoba I. G. rođena 1969. godine priznala je da je u blizini objekta palila suhu travu koju nije mogla kontrolirati i protiv nje će biti podnesena kaznena prijava zbog izazivanja opće opasnosti. Prijave požara Prije ovih slučajeva nedopuštenog ponašanja djelatnici PP Livno, na temelju članka 348. Pravilnika o načinu vršenja poslova službe javne sigurnosti, podnijeli su prekršajne prijave, i to protiv G. P. rođenog 1984.

u Livnu zbog toga što je 24. srpnja oko 20 sati u mjestu Dobro kod Livna vršio spaljivanje suhe trave, a da tom prilikom nije poduzeo odgovarajuće mjere opreza, te poduzeo mjere zaštite sukladno propisima zaštite od požara. Ovakvom radnjom prijavljeni je počinio prekršaj po čl. 06 i 10 kažnjivo po članku 12. stavak 1 i točka 6. Odluke Općinskoga vijeća Livno o uvjetima i načinu spaljivanja suhe trave, korova, raslinja na području općine Livno, kao i protiv I. R. rođenog 1961. u Livnu, što je 3. kolovoza oko 11.20 sati zbog opasnosti od požara koji je prijetio njegovom imanju, zapalio vatru na otvorenom prostoru i na taj način uništavao suhu travu, korov, raslinje i strništa, te tako prekršio Zaključak stožera Civilne zaštite Hercegbosanske županije kojim se zabranjuje bilo kakvo paljenje vatre na otvorenom. Iz MUP-a Hercegbosanske županije upozoravaju sve građane HBŽ-a da ne pale suhu travu i raslinje kako ne bi izazvali velike požare i goleme štete. Također mole sve da svaki i najmanji požar prijave dobrovoljnim vatrogasnim društvima županije pozivom broja 123, policije 122 ili Županijskoga centra civilne zaštite 200-965.

www.vecernji.ba