Hercegbosansko – livanjska „bugarizacija“ biračkih odbora!

Dodikov Juso, Vučićev Dževad, Bakirovi Anto i Hrvoje i Čovićevi SNSD-ovci, SDA-ovci i ostali

Sve se više potvrđuje teza da nije važno tko glasa, već tko broji glasove nakon svakih izbora u BiH, a posebno u Hrcegbosanskoj županiji. I ranije su vladajuće koalicijske stranke HDZ, SDA i SNSD ponajviše, ali i neke druge stranke u HBŽ-u, trgovale biračkim odborima. I ranije je bilo iznenadnih „nezavisnih kandidata „ i „strančica“ bez ijednog člana, koje su naprasno nastajale uoči izbora, kao ikebane vladajućih, kojima su (pro)davali svoja mjesta u biračkim odborima kako bi „hercegbosansko – livanjska bugarizacija“ izbora bila što izrazitija, a glasači sve prevareniji i ucjenjeniji.

No, kako stvari stoje, ove godine se ide intenzivnije sa inžinjeringom nego ijedne do sada. Ide se na sve ili ništa, nakon što su stranke saveznice odbile elektonsko glasanje. Znaju, padne li jedna od vladajućih domina, padaju sve i zauvijek. Popis članova biračkih odbora je u HB županiji objelodanjen. Ponovo Dodik u biračkim odborima u Livnu ima svoga SDA-ovca Jusu, Vučić Dževada, Bakir HDZ-ovce Antu, Vinka, Hrvoja…, Čović neke SDA-ovce, sve SNSD-ovce i ostale…

Pa, kada se sve sabere, na većini biračkih mjesta glasove će brojati članovi vječito vladajućih i kada se tome dodaju druge metode krađe, te famozni „bugarski voz“, koji već uveliko prevozi glasački materijal iz inozemstva, a prevoziće još više i na dan izbora… sve je jasno kao dan. Ako se svemu pridoda i podrška vjerskih zajednica „svome partijskom stadu“ koja je do sada bila neupitna, makar se redovno radilo o kriminalnom inžinjeringu i prevari i Boga i naroda, stvar je još jasnija.

Ali, zaboravili su „inžinjeri“, da je prekipjelo većini ljudi i da u slučaju da se i ovoga puta ispostavi prevara i pobjeda vječito istih, isti mogu biti smijenjeni i prije narednih izbora. Čak, netom nakon izbora. Neće im pomoći ni beogradski, ni bugarski, ni ruski, ni turski vozovi, ni zagrebački vlakovi. Dosta ih je i Bogu i narodu!

Tekst i foto: Ale Kamber, Livno