HLL – PRIOPĆENJE

zmija

 

Danas je održana press konferenciju na temu istrage oko nestale arhive HVO-a, krivotvorenja sadržaja spisa MUP-a, kao i potpisa Policijskog komesara, zbog čega je Federalnoj upravi policije 21.07.2017., podnesena prijava protiv više osoba iz MUP-a HBŽ i tužiteljstva, koji se povezuju s nestalom arhivom HVO-a i krivotvorenja potpisa Policijskog komesara.

 

Uprava policije Livno, kako bi zataškala nestanak arhive HVO-a, izdavala je lažna priopćenja u kojima je tvrdila da nije počinjena krađa dokumentacije HVO-a jer je kriminalistička istraga utvrdila da arhiva nije odvezena u B. Luku i da prijavljeno kazneno djelo nije izvršeno, niti su optužene osobe na bilo koji način sudjelovale u bilo kakvim nezakonitim radnjama, pa je nadležnom Tužiteljstvu, pod brojem: 02-03/4-1-04-KU-01/17 od 20.01.2017., podnijela je Izvješće o počinjenom kaznenom djelu protiv Jakova Perkovića, predsjednika Hrvatske liste za Livno i vijećnika u Općinskom vijeću Livno, za kazneno djelo Lažno prijavljivanje iz članka 347. st. 1 KZ FBiH i kazneno djelo Davanje lažnog iskaza iz članka 348. KZ FBiH.

 

Tužiteljstvo je donijelo Nalog o neprovođenju istrage protiv Jakova Perkovića, jer ne postoje osnovi sumnje da je počinio navedena kaznena djela. Iz obrazloženja, je vidljivo kako Uprava policije nije provela istragu u svezi nestale arhive HVO-a, jer nikada nije saslušala Milorada Barašina, tadašnjeg glavnog tužitelja za kojeg postoji osnova sumnje da je sudjelovao u počinjenju kaznenog djela Teške krađe iz čl. 287. KZ FBiH, a niti je tužiteljstvu dostavila svjedočenje Vinka Vidovića, bivšeg zapovjednika Specijalne policije MUP-a, kao niti poligrafsko ispitivanje Ante Križana koji je pao na poligrafu, za koga postoji osnova sumnje da je zajedno s Miloradom Barašinom i drugim osobama sudjelovao u otuđenju arhive HVO-a

Tužiteljstvu je 20.04.2017 upućen Prigovor u kojem je upoznato o propustima Uprave policije ali u Prigovoru br: T 10 0 KT 0007568 17 od 09.05.2017., tužitelj Mladen Stojanović navodi, da je prigovor nedopušten.

 

HLL poziva sve dužnosnike MUP-a HBŽ,  tužiteljstva i Državne agencije za istrage i zaštitu, koji su sudjelovali u nezakonitom pribavljanju dokaza protiv branitelja da podnesu ostavke. Zbog šutnje HDZ BiH, tražimo ostavke: Darinka Mihaljevića, ministra MUP-a HBŽ i predsjednika OO HDZ BiH, Ivice Brešića, ministra poljoprivrede i šumarstva u Vladi HBŽ i predsjednika ŽO HDZ BiH, Ivana Jozića, predsjednika Vlade HBŽ, Borjane Krišto, predsjedateljice Zastupničkog doma, Parlamentarne skupštine BiH i zamjenice predsjednika HDZ BiH, svi iz Livna, i Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH, predsjednika HDZ BiH i HNS-a.

 

Livno, 25. rujna 2017.                                              Jakov Perković, predsjednik HLL-a