Hoće li biti obilježavanja oslobađanja Drvara?!

Prvi federalni HDZ-ovac Marinko Čavara izjavio je da neće biti obilježavanja 24 godine oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara, manifestacije koja je ranije najavljena iz HDZ-a BiH. Čavara je kazao da ‘nema pojma’ tko je to najavio, te je čitavu priču nazvao ‘nečijim spinom kojim se nastoji zamagliti postojeća situacija’.

Ipak, ne može se negirati činjenica da je na zvaničnoj stranici HDZ-a BiH objavljeno se da je početkom srpnja na 10. izbornoj Skupštini Županijskog odbora HDZ BiH Hercegbosanske županije usvojena inicijativa za obilježavanje “24. godišnjice oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara”.

Ako je spin, čiji je?

‘Moguće’ je da Čavara nije upućen u tu objavu, ali činjenica je također da osim livanjskog županijskog HDZ-a nitko iz vrha stranke nije najavljivao niti komentirao obljetnicu.

Moguće je i da su stranački lideri Milorad Dodik i Dragan Čović jednostavno odlučili ne dizati tenzije jer se država trenutačno nalazi u vrlo neugodnoj situaciji, političkom vakumu s nejasnim raspletom situacije oko uspostavljanja vlasti, NATO puta, ali i samog puta u EU. Malo je vjerojatnije da je riječ o nečijem spinu kako kaže Čavara, a ako jeste onda on dolazi iz unutarnjih HDZ-ovih struktura.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik s razlogom nije nijednom izravno prozvao Dragana Čovića zbog najave obilježavanja obljetnice oslobađanja Drvara, Grahova i Glamoča, koje je bilo najavljeno za 13. rujan.

Od početka je bilo nejasno da li vrh HDZ-a BiH uopće stoji iza najave tog obilježavanja ili je riječ o samostalnoj inicijativi livanjskog županijskog stranačkog odbora, a ako je vjerovati Čavari, vrh stranke (više) ne stoji iza objavljene najave županijskog stranačkog odbora.

Službeno objavljeno

Podsjetimo, na Skupštini Županijskog odbora HDZ-a BiH Hercegbosanske županije je zaključeno da se “uputi poziv Predsjedništvu Hrvatskog narodnog sabora (HNS), Glavnom vijeću HNS-a, Odjeljenju za borce HVO-a i Domovinskog rata HNS-a, Koordinaciji udruženja proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a HBŽ, Skupštini i Vladi HBŽ da organiziraju i provedu sve radnje za dostojanstveno obilježavanje 24. godišnjice oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara”.

-Županijski odbor zadužuje se za provođenje takve inicijative kojom bi se “naglasilo hrvatsko zajedništvo i zajednički se prisjetili svih poginulih boraca koji su položili svoje živote za oslobođenje navedenih općina u Livanjskoj u vojnim akcijama `Ljeto 95` i `Maestral`, pisalo je između ostalog na stranici HDZ-a BiH.

Milorad Dodik izjavio je ranije da tu obljetnicu smatra neprihvatljivom i potpuno nepotrebnom provokacijom, koja može samo narušiti međunacionalne odnose u toj županiji, ali i na ukupnom prostoru BiH. Prilično uznemiren Dodik tada je zaprijetio da će i osobno sudjelovati u fizičkoj blokadi bilo kakvog ulaska ‘osloboditelja’ u navedena mjesta.

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH pozvao je stanovnike Drvara, Grahova, Glamoča i Petrovca da 13. i 14. rujna obustave promet prema Livnu i Bihaću zbog pokušaja HDZ-a Livanjske županije da proslave dan oslobođenja Drvara. Politički analitičari kalkulirali su s ozbiljnim zahlađenjem odnosa između Dragan Čovića i Milorada Dodika, ali očito je da je to bila pogrešna procjena. Dnevni list