Hoće li Hrvatska Srbiji izručiti Titovog unuka?

MUP Srbije raspisao je potjernicu za unukom nekadašnjeg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, Edvardom Brozom, zbog izvršenja kazne od osam mjeseci zatvora na koju je u maju ove godine pravosnažno osuđen u odsustvu

Edvardu Brozu (60) kazna je izrečena zbog izazivanja prometne nezgode u kolovozu 1992. godine u Zemunu, u kojoj je poginuo njegov suputnik Gojko Popović. Broz je u trenutku nesreće imao 2.05 promila alkohola u krvi.

Obzirom da je potjernica, kako je rečeno iz Osnovnog suda u Beogradu, lokalnog karaktera, tj. vrijedi samo na području Srbije, a Broz već godinama ne boravi u toj zemlji, tamošnji pravosudni organi prikupljaju dokaze uz pomoć kojih bi raspisali međunarodnu (Interpolovu) potjernicu.

Broz je, naime, u bjekstvu još od 2008. godine, a prema saznanjima srbijanskih pravosudnih organa, krije se u susjednoj Hrvatskoj,

On je odmah poslije nesreće pobjegao u Hrvatsku, ali je16 godina kasnije uhapšen, 21. siječnja 2008. godine, na graničnom prijelazu Batrovci, kad je pokušao ući u Srbiju.

Nakon trodnevnog pritvora pušten je da se brani sa slobode, ali mu je oduzet pasoš i naloženo da se svakih 15 dana javlja u najbližu policijsku stanicu.

Krajem ožujka 2008. godine, pojavio se na početku suđenja pred Višim sudom u Beogradu i iznio odbranu, izrazivši kajanje za smrt prijatelja, ali je odmah nakon toga ponovo pobjegao u Hrvatsku.

Ovaj predmet je bio u prekidu u Višem sudu u Beogradu, ali je prije dvije godine počelo suđenje u njegovom odsustvu, koje je okončano presudom da je kriv i kaznom od osam mjeseci zatvora.

Hercegovina.in

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply