Hoće li kuglica iz Livna odrediti budućnost BiH?! VIDEO

Novinar “Dnevnog avaza” Danijal Hadžović bio je sinoć gost Centralnog dnevnika Face televizije, gdje je poručio da je izvlačenje izaslanika iz šešira apsurd države u kojoj živimo.

– Ako kuglica u Livnu odluči da SDA ima trinaest izaslanika, Osmorka ne može imenovati kandidata za predsjednika FBiH. Sav paradoks političkog sustava u BiH, luđačku košulju, pokazuje to da nam kuglica odlučuje o budućnosti. Ta kuglica će postati sinonim daytonske BiH. Kuglica odlučuje o sudbini države – rekao je Hadžović.

Kupovina izaslanika

Upitan u čemu je moć ukoliko SDA bude imala 13 izaslanika, Hadžović je rekao da je to u moći predlaganja potpredsjednika ili predsjednika iz reda bošnjačkog naroda.

– Taj kandidat mora biti potvrđen općom većinom u Parlamentu FBiH u oba doma. Ako ne dobiju većinu, ide se u drugi krug glasanja. SDA računa na neformalno pravilo da je predsjednik FBiH Hrvat, a potpredsjednik Bošnjak. SDA može pokušati da blokira i što duže produži mandat Vlade Fadila Novalića. Uradit će ono što je radio HDZ, spremni su da idu na blokadu države – kazao je Hadžović.

Dodaje da je SDA dvanaest izaslanika dobila kupovinom.

Dnevnik.ba

Poznato tko će predstavljati konstitutivne narode iz Herceg – bosanske županije