Hoće li mitropolit iz Zagreba postati srpski patrijarh? VIDEO

rpska pravoslavna crkva bira svog poglavara 18. veljače u Beogradu nakon što je patrijarh Irinej preminuo od COVID-a. Na društvenim mrežama kruže glasine kako bi Hrvatska mogla pobijediti u važnom natjecanju usred Beograda jer ovdašnji srpski mitropolit Porfirije Perić slovi za najozbiljnijeg kandidata za Irinejeva nasljednika, piše Večernji list BiH.

Mitropolit Porfirije Perić u Zagrebu je punih šest godina i za to vrijeme uspio je izgraditi dobar odnos s hrvatskom državom i Katoličkom crkvom te se stoga njegov mogući izbor u zagrebačkim intelektualnim i vjerskim krugovima čita kao dobar za buduće odnose Katoličke i Srpske crkve.

Porfirije pripada srednjoj generaciji episkopa jer u SPC-u ne može nitko biti umirovljen zbog starosti. Odnedavno je i redoviti profesor na Pravoslavnome fakultetu u Beogradu.

Mitropolit Porfirije nema ni tako tvrd stav glede neovisnosti Kosova, što jest bitno olakšanje srbijanskome predsjedniku Aleksandru Vučiću, kojem i ovih dana, uz čestitke za praznik, nova američka administracija šalje poruke o potrebi priznavanja kosovske neovisnosti.

S patrijarhom koji ima Porfirijeve stavove o Kosovu i Vučiću će svakako biti lakše donijeti odluku o kojoj, praktički, ovisi i europski put zemlje. Glas Crkve, kada je Kosovo u pitanju, od iznimne je važnosti srbijanskome predsjedniku i on, očito, očekuje da Porfirije umiri glasove u vrhovnome tijelu Crkve koji još govore da je Kosovo u sastavu Srbije.

Pozornost na sebe Porfirije je nedavno privukao nakon što je biskup Košić prepričao kako mu je osobno Porfirije kazao da je shvatio snagu povezanosti Hrvata i Alojzija Stepinca, usporedivši ga tom prilikom sa svetim Savom, kojeg slave svi Srbi.

Iz te izjave dio teološke javnosti u Hrvatskoj smatra da je Porfirije nadišao uske okvire iz kojih je Srpska crkva godinama promatrala Stepinca i da je konačno došlo do evolucije u razmišljanju o tom pitanju, koje opterećuje odnose dviju crkava. Iz istih krugova stoga i stižu očekivanja da će iz šešira 18. veljače (a u šeširu će se naći tri imena) biti izvučeno baš njegovo ime.