Hoće li Nediljko Rimac spašavati Sultaniju Sebiju?

Ono što svi odavno u Bosni znaju, a u SDA ne smiju ni da šapuću, Bakir potvrđuje novom samoponižavajućom akcijom spašavanja supruge, istovremeno i visoke (najviše) dužnosnice SDA – Sebije Izetbegović.

Pouzdan izvor iz Vlade FBiH (ime poznato redakciji) potvrdio je da je Bakir Izetbegović prije dva dana pozivao Iliju Cvitanovića, predsjednika HDZ 1990 i molio ga da preko novog ministra zdravstva FBiH dr. Nediljka Rimca (HDZ 1990) isposluje ostanak Sebije Izetbegović na čelu KCUS-a!

Sve za Sebiju

Poznajući Bakira, koji je za politički i direktorski opstanak svoje supruge dosad bio spreman urnirati i vlastitu stranku, i najbliže suradnike, i državu, on bi za ovu uslugu zauzvrat bio spreman dati šta god mu se zatraži.

Drugo je pitanje šta još Bakir Izetbegović bilo kome može dati…osim punog kofera.

Ne ulazeći u posebnu osjetljivost predsjednika SDA na svoju suprugu, mora se primjetiti da taj njegov odnos odavno remeti dosta toga, bitno utiče na klimu i raslojavanje u SDA (sad je i za to optužio strance), a njen opstanak na KCUS-u bio je cijena niza ustupaka SDA prema HDZ-u na štetu Bošnjaka i države.

Poznato je da je ravnateljicu Sebiju Izetbegović na poziciji u godinama mandata Vlade Fadila Novalića štitio pokojni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić i da je to HDZ BiH od Bakira maksimalno naplaćivao.

Osim toga, u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH predsjedavajući Mirsad Zaimović nije dozvoljavao ni da se otvori rasprava o stanju na KCUS-u i njenoj smjeni, iako je to oporba više puta tražila.

Sada kada su se političke okolnosti promijenile i kad je dr. Izetbegović izgubila i znanstvene, i stručne, i pravne reference da bude glavna ravnateljica KCUS-a te su joj dani, sad već nezakonitog upravljanja KCUS-om na izmaku, Bakir u svom stilu pokušava akciju političkog uticaja iz sjene, ne mareći za tiho gunđanje prvih do sebe, kojima je (cit.). „…Sebije već puna kapa.“

Sada to već izgleda kao očajnička akcija tragikomičnog lidera kojemu se još jedino ne može prigovoriti za neizmjernu ljubav prema ženi,  “…koju svako jutro poselami kao muž…“ kako je to znao reći.

Teško je vjerovati da bi nova Vlada FBiH pod vodstvom Nermina Nikšića (SDP) i sam premijer odustali od strateškog plana kvalitativnih promjena u koje spada i prioritet – novi menadžment i oporavak KCUS-a.

Također, bilo bi i sasvim kontraproduktivno i politički nelogično da HDZ 1990, koji je u Vladu ušao nakon ispadanja SBiH i NES-a, sada koketira sa SDA i Izetbegovićem i to u tako bizarnoj operaciji kakva je – spašavanje „sultanije“ na direktorskoj poziciji, a nakon što je kompletna ekipa (Trojka i HDZ BiH) već otkačila Bakira po svim osnovama!

Bilo bi to vrlo kompromitirajuće i za Vladu, premijera Nikšića, SDP, HDZ, NiP, NS… i suvišna blamaža u očima njihovih birača.

Uostalom, novi menadžment KCUS-a već je spreman da uđe i počne hitnu rekonstrukciju po svim osnovama. Poznato je da će novi menadžment nastupiti sa strategijom otkaza, smjena, poništenja sumnjivih ugovora te afirmacije i postavljanja na rukovodna mjesta stručnih kadrova.

Vrata će biti otvorena svim otjeranim specijalistima, medicinskim sestrama i novom osoblju kako bi se KCUS kadrovski što prije konsolidirao u korist pacijenata.

Operacija pražnjenja računa KCUS-a

Postoji i drugi razlog insistiranja na što dužem opstanku Sebije na čelu KCUS-a. Naime, upravo je u tijeku operacija ubrzanog pražnjenja računa KCUS-a!

Već zbog toga hitna smjena glavne ravnateljice KCUS-a i njenog menadžmenta morao bi biti prioritet Vlade FBiH, a inspekcije i istražni organi (financijske struke) trebali bi odmah prekinuti operaciju koja se upravo odvija.

Naime, posljednjih tjedana Sebija, koristeći neshvatljivu inertnost nove vlasti, nastoji što prije sklopiti ugovore sa privilegiranim dobavljačima i račun KCUS-a oguliti do posljednje marke.

Najveće stavke na koje dr. Sebija Izetbegović namjerava potrošiti novac odnose se na skupu medicinsku opremu, za koju joj se nije žurilo proteklih godina mandata, iako su pacijenti često trpili zbog kvarova dotrajalih uređaja.

Konkretno, u planu je nabavka PETCT aparata, linearnog akceleratora…itd. čije su cijene u milijunskim iznosima!

To je svakako trebalo odavno kupiti pa je simptomatično zašto se nabavljaju baš sada i ubrzano. Razlog je vjerovatno to što na računu KCUS-a trenutno ima 70 milijuna KM!

I menadžment to želi potrošiti prema svojim odlukama i dogovorima sa dobavljačima. Odakle toliki novac na računu KCUS-a ?

Bivši premijer FBiH Fadil Novalić je protekle godine, uoči samih izbora (!), vrlo upitnim odlukama dodijelio KCUS-u 10 milijuna KM s tim da se i u naredne dvije godine dostavi po još 10 – ukupno 30 milijuna KM, namjenski za gradnju.

Očigledno je dr. Izetbegović mislila da će na čelu KCUS-a ostati do kraja mandata ili čak do mirovine i da će te milijune trošiti polako i planski.

No, kako je njena akademska, a time i funkcionerska nekompetentnost razotkrivena, ta će karijera biti završena prije nego je očekivala. Ali, novce KCUS-a ne namjerava ostaviti nasljednicima na raspolaganje.

Na potezu je ministar zdravstva FBiH dr. Nediljko Rimac.

(TBT – Istraživački tim)

Poslovno trgovački centar Metropolis Livno