Horor na sahrani: ‘Majka je ispala iz lijesa. Blatnjava i mokra je ležala na cesti’

Na zagrebačkom groblju Mirogoj, Mirjana Preberina je doživljavala pravu dramu. Osim što je bila u žalosti jer je sahranjivala 76-godišnju majku, još veći šok je doživjela što taj ukop nije bio niti malo dostojanstven. Dapače, kako je ispričala za Vijesti.hr, zbog nemilog je događaja već danima na sedativima i to sve zbog toga što su, tvrdi, grobari uništili lijes pa su pokojnicu morali vaditi van i ostaviti je na cesti.

“Sahrana moje majke, Nade Lovričić, je bila u petak na Mirogoju jer ondje imamo obiteljsku grobnicu na gornjem dijelu u blizini ceste. Strahota je počela kada su grobari spustili lijes u grob i počeli bacati zemlju. Umjesto da su je prethodno usitnili i barem prve komade bacili u manjim grumenima, jedan od njih je cijelu gromadu zemlje bacio na lijes u predjelu nogu pokojnice. Čim je ta gromada pala, čuli smo da je nešto puknulo. Ja nisam bila potpuno ni svjesna što se dogodilo. Tada je moj sin rekao da je pukao lijes, a sestrična je zgrožena kazala ‘teti je glava vani'”, ispričala je Mirjana Preberina koja je još u šoku. Kaže kako nije imala snage to gledati, a još više ju je zgrozilo što se jedan mladi grobar, kako tvrdi, počeo smijati.

“Na njega sam povikala i ukorila ga. Pitala sam ga bi li mu bilo smiješno da se o njegovoj majci radi i zahtijevala da dođe šef. Taj čovjek se ispričao kada je stigao, ali su moja djeca tražila da se njihova baka, odnosno moja majka, pokopa kako smo je i dovezli, odnosno u cijelom lijesu i čista. Tada su otišli u mrtvačnicu po novi lijes, ali je problem nastao jer je nisu mogli izvaditi i ostala je u grobnici ležati samo na donjoj dasci potrganog lijesa. Onda su je ipak nekako s onim konopcima kojima se lijes spušta u grobnicu, uspjeli izvaditi iz groba, ali su je ostavili da leži na najlonu nasred ceste čekajući drugi lijes. Nisam to mogla niti gledati. Djeca mi nisu dala jer bih najvjerojatnije srčani udar dobila.

Bila je sva mokra i blatnjava jer je padala kiša”, kroz suze nastavlja neutješna kćer pokojnice. S obzirom da unuci nisu dopuštali da ju se u takvom stanju pokopa, u pogrebnim kolima su je odvezli u mrtvačnicu. “Ondje su je samo malo i površno očistili, ali moja djeca nisu bila zadovoljna pa su otišli kući po drugu odjeću za ukop. Neugodno smo se iznenadili i što su stvari koje smo s njom namjeravali pokopati, nestale. Običaj je da se stavi nešto kuna u džepove, a u onoj blatnjavoj odjeći nije ništa ostalo.

Jedva smo zube pronašli”, ispričala je Mirjana Preberina te istaknula kako joj nije u cilju tražiti bilo kakvu naknadu štete već samo da upozori ljude što se sve može dogoditi unatoč visokim dadžbinama oko sahrana i ukopa. Dodala je kako su i ona i njezina djeca bili u takvom šoku da ništa nisu fotografirali. Od tada pije tablete za smirenje, sin joj je završio na bolovanju, a dvije kćeri se teško nose s cijelom situacijom.

www.vecernji.ba