Hože li Skupština HBŽ razvlastiti županiju i izdati Hrvate Glamoča, Drvara i Grahova?!

HOĆE LI SKUPŠTINA HBŽ, PO SKRAĆENOM POSTUPKU, RAZVLASTITI ŽUPANIJU I IZDATI HRVATE GLAMOČA, DRVARA I GRAHOVA?
.
Po skraćenom postupku, ovaj put u tišini, bez ijedne javne objave, Skupština HBŽ želi ponovno glasovati o izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, razvlastiti samu sebe i u očaj otjerati Hrvate Glamoča, Drvara i Grahova.
.
HRS će pokušati amandmanski djelovati, no ukoliko vladajuća većina uspije pogurati ovaj SNSD-ovski prijedlog, bit će ovo izdaja hrvatskih interesa nesagledivih razmjera u ovoj županiji.
.
Idemo kronološki.
Koalicija HDZ/SNSD je godinama, preko načelnika u Glamoču, dogovarala ugovore i anekse o dodjeli poljoprivrednog zemljišta protuzakonito i, kako oni sami priznaju, „u četiri oka“.
.
Nakon tužbe nadležnog ministarstva svi ugovori se revidiraju i proglašavaju ništavnim. Dvije stranke se (prešutno) dogovaraju da će općina Glamoč pokrenuti apelaciju Ustavnom sudu, a Skupština (tada pod patronatom HDZ BiH) će se na istu oglušiti u smislu odgovora, kako bi Apelacija bila donesena sukladno volji SNSD-a.
.
To se i događa. Apsurdno, javnost i nadležne službe za rušenje županijskog zakona saznaju iz Narodnih novina.
.
Razinu apsurdnosti ponajbolje pokazuje činjenica da je Ustavni sud donio odluku zbog toga što „općina Glamoč nije bila uključena u proces javne rasprave prigodom donošenja Zakona“, iako postoji mali milijun dokaza kako su isti više nego aktivno sudjelovali u istome.
.
Kako bi se ispoštovala Odluka Ustavnog suda, predlažu se izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje u svome sadržaju ne diraju nadležnost županije, ali isti sabotira HDZ.
.
Odgovor zašto dobili smo ovih dana kada nova Vlada gura izmjene Zakona, po skraćenom postupku, baš onako kako to traže načelnici SNSD-a.
.
Suštinski, nadležnost nad poljoprivrednim zemljištem, što je jedan od najvećih resursa ove županije, prebacuje se na općine.
.
Tobože, ako neki alibi, definirane su kozmetičke prekršajne kazne za slučajeve kršenja istog. Zamislite kako će se zabrinuti vlasnik tisuća hektara namješteno dodijeljenog zemljišta zbog kazne od 1000 do 5000 KM.
.
Koliko je sve ovo tragikomično ponajbolje pokazuje načelnik Glamoča koji unaprijed donosi odluke o dodjeli zemljišta sukladno izmjenama Zakona koji tek treba da se donesu.
.
Postavljamo pitanje, zašto se razvlašćuje Hercegbosanska županija?
.
Zašto sami sebi pucamo u koljeno oduzimanjem ovlasti? Što će nam strategije i poljoprivredna politika ako će svaka općina za sebe donositi odluke o upravljanju resursom!?
.
HRS će predložiti Skupštini Hercegbosanske županije amandman po kojem će kontrolni mehanizmi dodjele zemljišta ostati na razini županije.
.
Također, inzistirati ćemo na nadležnosti županijskog, a ne općinskog pravobraniteljstva. Razlog zašto ćemo inzistirati na tome je taj što je baš radom županijskog pravobraniteljstva pokazano da se preko jedinica lokalne samouprave radilo nebrojene malverzacije prigodom dodjela poljoprivrednog zemljišta.
.
Još jednom apeliramo na zdrav razum stranaka s hrvatskim predznakom da ne donesu spomenute izmjene Zakona na način kako je to došlo u skupštinske klupe.
.
Hrvati Glamoča, Drvara i Grahova, ukoliko se isti donese, će biti izdani od strane hrvatske politike, jer će ostati manjina prilikom odlučivanja o vrijednom resursu kojeg imaju, a to je njihova zemlja.
.
HRS    HBŽ vijesti
.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply