HRS: Je li došlo vrijeme da netko odgovara za stanje financija u Gradu Livnu?

Bivši gradonačelnik grada Livna Luka Čelan
Nakon rasprave vijećnika nije usvojena odluka o izvršenju proračuna za 2020. godinu.

Je li došlo vrijeme da netko odgovara za stanje financija u Gradu Livnu?

.
Tijekom rasprava o nacrtu i prijedlogu proračuna za 2021. godinu uspjeli smo dokazati da se veliki broj propisa krši pri izradi proračuna. Posebno je zanimljivo bilo uporno izbjegavanje gradskih vlasti da na dnevni red prije usvajanja proračuna stave izvršenje proračuna za prethodnu godinu.
.
Naše sumnje u razloge takovog nezakonitog ponašanja su se potvrdile čim smo dobili materijale za treću redovnu sjednicu GV.
.
Naime, proračun Livna u COVID kriznoj/izbornoj 2020. godini je bio planiran u iznosu od čak 16 milijuna i 697 tisuća maraka! Usporedbe radi, izvršenje proračuna 2018. godine je bilo 8,7 milijuna maraka.
.
Odgađali smo vraćanje kredita, „skrivali“ crkavicu od Buškog jezera za izbore a još ne znamo hoće li nam obračunati zatezne kamate na odgođeno plaćanje duga po „ koncesijskom kreditu“ za vodovod.
.
Cijeli dokument je bio manjkav sa minimalnom količinom informacija o tome na što se novac trošio. Tvrdili smo i još tvrdimo da iskazani deficit nije točan i da se kriminalno upravljanje javnim financijama u Gradu očito nastavlja i dalje.
.
Odgovarate nam na probrana vijećnička pitanja, a iz samo jednog odgovora koji ste poslali ispostavilo se da smo dužni cijeli jedan proračun. A gdje su još ostali krediti koje krijete od Vijeća i od građana Livna!?
.
Naš prijedlog dopune dnevnog reda, koji je imao za cilj ukidanje doživotnih mandata povjerenstava je prošao. Od sada će svi imati mandat jer je u demokraciji jedino to normalno.
Vijećnici su usvojili naš amandman na prijedlog (nismo imali prilike raspravljati o nacrtu) odluke o sportu.
.
Više neće povlašteni klubovi dobivati 100% planiranog a oni manje dragi koliko ih zapadne. Od sada, uz usvojeni amandman HRS-a svi klubovi će dobiti iznos razmjeran visini ostvarenja proračuna.
.
Hvala vijećnicima koji, nakon rasprave, nisu podržali usvajanje ovog dokumenta. Otvoren je put da se za ovakav netransparentan i nesavjestan rad traži nečija odgovornost.
Na potezu je gradonačelnik!
.
Jednu stvar smo zaboravili u raspravi pitati. Na Brini 2 ste dva dana prije zadnjih izbora tamponirali „igralište“ koje ste obećali i započeli prije pet godina. Gdje ste kupili tampon? Ima li zlata u njemu pa da je taj posao plaćen, kako ste prikazali u izvršenju, 53.174 KM?
.

Pogledajte VIDEO

.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply