HRS / Kako se dobivaju poslovi u Livnu – Kad si blizak Partiji može i bez domumentacije

Prije prošlih lokalnih izbora, partija se busala u prsa kako sada nastupaju novi ljudi, kako će sada drugačije, no pojedini sklopljeni ugovori, kao što je ugovor o održavanju javne rasvjete, pokazali su kako je Sve isto, samo Njega nema!

Ako nemate vezu s partijom, uzalud vam se javljati na javne natječaje, makar imali najbolju ponudu.

U više navrata smo, na primjeru ugovora o održavanju javne rasvjete u Livnu, pisali kako se pogoduje povlaštenim tvrtkama, kako je 1,6 milijuna KM planirano plasirati u RS i to za krajnje traljavo urađene radove.

Da smo bili u pravu pokazuju slova koja otpadaju s ploča s imenom ulice, ploče cijele koje su otpale sa zidova, rasvjeta na igralištu na Zgonima koji se na laganom povjetarcu ljulja kao da puše orkanska bura, dovodeći u opasnost djecu i one koji se tu igraju itd.

Dokazali smo nepoštivanje ugovora o zamjeni rasvjetnih tijela novim led lampama. Grad je, još prije godinu dana najavio da će zamijenjena rasvjetna tijela poslužiti da se ista postave u sela koja nemaju rasvjetu.

Ne samo da sela nisu dobila rasvjetu, već se skinuta gradska rasvjetna tijela prodaju po Livnu onom tko ponudi keš. Dokaz su ove dvije lampe kupljene za 50 maraka.

Nakon našeg pisanja i djelovanja u vijeću, obratilo nam se više livanjskih dobavljača koji su nam dokumentirali kako se natječaj za održavanje javne rasvjete odugovlačio koliko je bilo potrebno da se isti namjesti podobnoj tvrtki.

Unatoč odugovlačenju, dobili smo saznanja kako je tvrtka s kojom je ugovor sklopljen imala nepotpunu dokumentaciju i kako je gradska uprava ignorirala prigovore i žalbe oštećenih tvrtki koje će biti primorane tužiti Grad.

Jedan naš Livnjak se požalio susjedu koji radi u Gradskoj upravi kako je nemoguće doći do cilja kad upadneš u žrvanj gradske administracije. Ovaj njemu, nakon kratkog razmišljanja odgovara: “To je zato jer se ti nisi nama prilagodio kad si ušao u Općinu“.

Dakle, tvrtke iz RS-a se mogu prilagoditi, a tvrtke iz Livna ne samo da se ne mogu prilagoditi, nego im se uskraćuje zakonsko pravo odgovora na žalbu.

Nemamo ništa protiv tvrtki iz RS-a, ali imamo protiv činjenice da livanjske tvrtke nemaju jednake mogućnosti pristupa javnim natječajima.

Pitamo gradonačelnika: Koliko je livanjskih tvrtki dobilo tendere u RS-u?

Cijelu ovu problematiku ćemo na prvoj sljedećoj sjednici vijeća iznijeti u raspravi i tražiti ćemo inspekcijsku reviziju svih radova koji su slijed namještenih ugovora.

Nakon toga, ne samo da ćemo tražiti odgovornost nadležnih, nego ćemo, ukoliko reakcija gradske uprave izostane, pokrenuti i pravosudne procese kako bi se sve istjeralo na čistac.

Grad Livno nije ničija privatna prćija!

GO HRS Livno

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply