HRS LIVNO: Tražimo transparentno trošenje javnog novca

Bivši gradonačelnik grada Livna Luka Čelan

Asfaltno – predizborna kampanja ili još jedan deja vu

Proračun Grada Livna je već dulji niz godina identičan, kako opsegom tako i stavkama u proračunu. Imamo pravi primjer začaranog kruga iz kojeg se nikako ne možemo izvući.

Na prvi pogled sve izgleda u redu, dok malo detaljnije ne proučite materiju. Pogledajmo što se zapravo događa:

Šesnaest godina stvari funkcioniraju (ili ne funkcioniraju uopće) po istom principu.

Prije svakih izbora, bilo općih ili lokalnih, obećava se sve i svašta, a to sve i svašta ostaje mrtvo slovo na papiru, na blještavom plakatu, šarenoj brošuri…

Najčešće se isjeku rupe na cesti, što iz iskustva znamo, a da se nužno ni ne zakrpaju, uredi se dio korita rijeke Bistrice, četvrti izborni ciklus, a stiglo se već do Foruma.

Da je to tako navodimo primjer proračuna za 2019. godinu i plan proračuna za 2020. godinu (kapitalni izdatci u 2019. godini su uglavnom 0 KM).

Ne možemo izostavit famozno asfaltiranje koje je većini Livnjaka sinonim za bilo koju predizbornu kampanju.

Pa da pojasnimo, kako zapravo funkcionira najbolji predizborni trik!

Grad, mijenja odluku o sufinanciranju infrastrukture na području Grada Livno, kojom se utvrđuje način i postupak sufinanciranja radova vezanih za izgradnju cestovne mreže, vodovoda, kanalizacije i rasvjete kojima se kao nositelji pojavljuju stanovnici određenih naselja.

Prikupljena sredstva za infrastrukturu od strane mještana ili drugih razina, uplaćuju se na račun Grada Livna, nakon čega Grad provodi natječaj za izvođenje radova.

Ta odluka sama po sebi nije toliko loša da se Gradonačelnik ne postavlja u klijentelističku poziciju da nitko i ništa se ne može radit dok on ne klimne glavom, bez obzira na provedene natječaje, odobrene projekte, rokove za izvođenje radova, uplaćena sredstva od strane mještana sela i naselja koji su prikupili sredstva i uplatili na račun Grada.

Osim toga možemo slobodno reći da se Gradonačelnik selektivno odnosi prema projektima, natječajima…

Neki su žurni, od presudne važnosti, dok drugi ne mogu doći na red.

Dok su oči javnosti uperene na senzacije poput globalne pandemije izazvane virusom COVID-19, iza kulisa se uvijek nešto mutno događa.

Iskoristivši spomenutu situaciju naš Gradonačelnik je asfaltirao pristupnu cestu do svoje vlastite kuće na Zgonima, ali ne vlastitim, nego proračunskim sredstvima.

Svakako će te razumjeti, dragi naši sugrađani, da je cesta do gradonačelnikove kuće, koja usput rečeno ne vodi nikuda, prioritet.

Gradonačelnik voli slijepe ulice te nas istom vodi već 16. godinu, a mještanima koji su uplatili svoja sredstva za infrastrukturne projekte još prije 2-3 godine preostaje nadati se da će se isti realizirati ove izbore, ili opće ili možda opet lokalne…

A budućem gradonačelniku ostaje da zbraja dugove, propale projekte i deficit Luke Čelana.

G.O. HRS Livno