Dok Hrvati bježe po cijelom svijetu, građani BiH bježe u Hrvatsku

autobus

NAJVIŠE građana koji su se iz Bosne i Hercegovine odjavili u razdoblju između 2013. i 2016. odselilo se u Njemačku, Austriju ili Hrvatsku, objavili su u petak iz Zavoda za statistiku Federacije BiH. Zavod je naveo kako se radi o 10 041 građaninu koji su se odjavili iz BiH.

Federalni zavod iznio je bitno manje brojke od procjena koje su ovaj tjedan naveli iz nevladine organizacije Unija za održivi povratak i integracije u BiH. Ta je organizacija procijenila da se iz zemlje u istom razdoblju u potrazi za boljim životom odselilo više od 150 tisuća stanovnika. Samo u 2016. iz BiH se odselilo 2570 ljudi, a najveći broj njih bosanskohercegovačku adresu zamijenio je onom u Hrvatskoj, Njemačkoj ili Austriji.
739 državljana BiH došlo je u Hrvatsku

U Hrvatsku je otišlo 739 državljana BiH, u Njemačku 712, a u Austriju 551. Pritom je pojašnjeno da najviše ljudi odlazi iz sjevernog dijela zemlje, Bosanske Posavine i Republike Srpske. Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić dodao je kako je od 2013. prisutan i negativan prirodni prirast, što znači da je veći broj umrlih od broja novorođenih osoba u BiH.

Prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva u BiH živi nešto više od 3,8 milijuna ljudi.

Index.hr