Hrvati koće obnovu kuće Gavrila Principa

gavrilo

U Bosanskom Grahovu su uporni da poprave dom člana Mlade Bosne, uprkos otporu. Hrvatska čista stranka prava krenula u grubu političku opstrukciju.

1

U BOSANSKOM Grahovu, uprkos velikoj besparici i žestokim političkim opstrukcijama, ne odustaju od – obnove i rekonstrukcije kuće Gavrila Principa u njegovom rodnom selu Obljaj.

Dok čekaju dolazak delegacije Grada Novog Sada i uplatu početnih 15.000 eura, u ovom mjestu ne gube vrijeme.

– Izvršili smo sanaciju terena oko Gavrilove kuće, a privedena je kraju izrada projektne dokumentacije. Zasad nema nagoveštaja da bi realizaciju ideje oko obnove ovog objekta financijski pomogle druge institucije, pogotovo ne iz HBŽ, kojoj teritorijalno pripada naša općina – kaže za “Novosti” načelnik grahovske općine Uroš Makić.

Grahovljaci zasada jedino računaju na donaciju iz Novog Sada, a matičnoj županiji nisu se ni obraćali za sufinanciranje sanacije Principove kuće. Štoviše, iz županije stižu političke opstrukcije.

Tadija Ljubičić iz Tomislavgrada (bivšeg Duvna), predsjednik Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) za BiH, koji je na ovo mjesto izabran na nedavnom saboru pod sloganom “Teško kući bez ljubavi bratske, Herceg-Bosni bez zemlje Hrvatske”, osudio je najavu obnove Principove kuće.

– Čin osuđujemo zbog raspirivanja međunacionalne mržnje,netrpeljivosti, veličanja terorizma i ne odustajanja od Garašanin-Moljević-Šešeljevog programa. Isto tako, HČSP osuđuje i vlasti Herceg-bosanske županije koje zabijaju glavu u pijesak – stoji u priopćenju HČSP BiH koji je potpisao Tadija Ljubičić, indirektno prozvavši Dragana Čovića,predsednika HDZ-a zbog suradnje sa Dodikom i Lagumdžijom.

U Bosanskom Grahovu nemaju namjeru da reagiraju na ovo. Gledaju svoja posla. Makić tvrdi da će radovi na obnovi kuće Gavrila Principa biti okončani po planu. Dipl. inž. Dara Kesić je potvrdila da je dokumentacija spremna.

– Prezentirat ćemo je delegaciji Novog Sada kad dođu. S obzirom na nagovještena skromna sredstva tako je urađen i izvedbeni i kombinirani projekat. Gornji dio kuće, koji je potpuno izgorio i gdje se nalazila spomen-soba i muzejska postavka Gavrila Principa, obnovit ćemo drvenom građom i oplatom. Ako obezbjedimo više sredstava od obećanih, onda ćemo poboljšati sada skromnu projektnu dokumentaciju – kazala nam je Dara Kesić.

Rodna kuća Gavrila Principa i spomen-soba u kojoj se nalazio originalni crtež-plan atentata pripadnika Mlade Bosne na Franju Ferdinanda, potpuno je izgorjela u napadu hrvatske vojske na Bosansko Grahovo, prije dva desetljeća u akciji “Oluja”.

http://www.novosti.rs