HRVATI ODLAZE VAN, A GROŽĐE NA PELJEŠCU BERU FRANCUZI: Za jedan dan berbe na Dingaču može se zaraditi sjajna dnevnica

vino

Nakon ljetne ponude sezonskih poslova vrijeme je za jesensku ponudu koja uključuje rad u poljima, vinogradima i voćnjacima. I dok Hrvati odlaze u inozemstvo u potragu za poslom, pelješki vinogradari berače grožđa ‘uvoze’ iz Europe.

Vinari s Pelješca žale se kako nemaju dovoljan broj radnika te kako nitko iz šireg područja Dalmacije ne želi doći raditi. Iako se za jedan dan berbe na Dingaču može zaraditi i do 400 kuna, na padinama Dingača grožđe beru sami Pelješčani koji pomažu jedni drugima.
‘Nema radnika, što ću vam kazati… Mučimo se kako znamo’, rekao je vinogradar Alenko Radović koji je svoje grožđe na Dingaču otrgao uz pomoć “uvoznih” berača iz Francuske, s kojima je vrlo zadovoljan, kao i s idejom da se berače traži u zemljama Europske unije, piše Slobodna Dalmacija.
Vidjeli međunarodni oglas
Francuzi su na Pelješac došli nakon što su vidjeli oglas da lokalni vinogradari traže pomoć pri berbi. S obzirom na to da nisu mogli pronaći domaće radnike, vinogradari su objavili međunarodni oglas koji je došao i do ova dva Francuza.

Vincent Gibot i Mickael Canut na Pelješac su došli iz Marseillea, a već desetak dana vrijedno beru grožđe na Dingaču. Zauzvrat imaju stan, hranu i pristojnu dnevnicu od 300 kuna. Kažu da im je ovo aktivan odmor i iznimno su zadovoljni.
‘Uživamo u berbi grožđa. Kad je loše vrijeme, odmaramo, a uspjeli smo se i okupati na obližnjim plažama’, rekli su.
Otkrili su da im je ovo prvi susret s berbom grožđa, da to dosad nikad nisu radili, ali se jako dobro snalaze u lozi. Na Pelješcu će ostati još nekoliko dana, a onda se vraćaju u Francusku. Lokalnim su vinogradarima obećali da će se sljedeće godine vratiti te da će sa sobom dovesti još pomagača.
‘Dovest ćemo još desetak prijatelja u berbu grožđa. Ovdje je lijepo. Ljudi su krasni i dobro su nas primili’, rekli su.
Problemi s pronalaskom radnika
‘Ma, što ću vam pričati. Lani su mi bili radnici iz Ploča. Hoće-neće… Malo bi radili pa malo ne bi. Svakako imamo problem s radnom snagu. A Francuzi na neki način uvode nove trendove na Pelješcu. Aktivan odmor, berba grožđa, kupanje u slobodno vrijeme. Spoj ugodnog i korisnog’, rekao je vinogradar Alenko Radović.
‘Momci vrijedno rade. Olakšica je što za njih ne trebaju nikakvi dodatni papiri. Zvala sam policiju i rekli su mi da do tri mjeseca boravka ne trebamo ništa prijavljivati. To je dogovor Europske unije i Hrvatske o slobodnom kretanju radnika’, rekla je zadovoljna Marija Mrgudić, vinogradarka od koje je zapravo i potekla ideja o uvozu radne snage iz zemalja Europske unije.