Hrvati u Livnu slave okupaciju i progon Srba!?

Banjaluka – Srbi u FBiH digli su glas protiv inicijative Županijskog odbora HDZ-a BiH u Livnu koji želi da, uz vojne počasti, obilježi godišnjicu “oslobođenja” Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara u posljednjem ratu, a spremni su i na prosvjede.

Odbor HDZ-a BiH Livno usvojio je prije nekoliko dana na stranačkoj skupštini inicijativu o obilježavanju 24 godine od, kako je navedeno i na zvaničnoj stranici stranke, “oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara”, a plan je da tome nazoče i visoki zvaničnici i to 28. srpnja u Bosanskom Grahovu, 29. srpnja u Glamoču i 13. kolovoza u Drvaru, gdje bi trebalo da bude centralni skup.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović kaže da je apsolutno poznato da su članovi tog županijskog odbora HDZ-a BiH ljudi koji nisu osjećali ništa dobro prema srpskom narodu.

Radanović smatra da je potrebno, ako zaista namjeravaju da inicijativu sprovedu u djelo i obilježe dane kada je hrvatska vojska ušla te sredine, staviti barikade na Čelebiću, gdje je bila granična linija između Vojske RS i HVO-a, zatim u svim srpskim selima koja vode ka Grahovu, Glamoču te Drvaru i ne dozvoliti im da priđu.

– Što ima da obilježavaju dan kada su gardijske brigade iz Splita ušle u Grahovo i Glamoč? To veze nema sa oslobađanjem. To je čista okupacija srpskog područja. Zdrav razum ne može da povjeruje da je nekome palo na pamet da tako nešto uradi – rekao je Radanović za “Glas Srpske”.

Zastupnik iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta rekao je da su Srbi u HBŽ spremni da organiziraju prosvjede ako bude realizirana ta inicijativa, naglasivši da je dosta ponižavanja srpskih povratnika. Oni koji se, kaže, predstavljaju kao “oslobodioci” su od tih gradova napravili tri Černobila i Srbima starosjediocima ugasili svaku nadu za bolje sutra.

– Spremni smo organizirati prosvjede ako dođe do obilježavanja stravičnog progona srpskog stanovništva. Podršku ćemo zatražiti od Republike Srpske i Srbije – istakao je Broćeta.

Načelnica Istočnog Drvara Milka Ivanković pozvala je jučer relevantne institucije da to ne dozvole.

– Ovo je stoljećima naša zemlja. Koga su i od čega oni oslobodili Drvar, Glamoč i Grahovo? Tko je čije oteo i uzeo i tko je čija prava ugrozio? Srbi ničije nisu oteli ni prisvojili i svih ovih godina povratka na ognjišta bili su suočeni sa raznim mukama od tih istih “oslobodilaca”, koji su otimali ono što je stoljećima Srbima pripadalo i pripada – rekla je Ivankovićeva dodavši da se ovim želi izazvati nemir među ljudima.

Na zvaničnoj stranici HDZ-a BiH je objavljeno da je inicijator član odbora Ile Kreze koji je jedan od osnivača stranke i nekadašnji ministar. Odbor je, kako je navedeno, zadužen za inicijativu “kojom bi se naglasilo hrvatsko zajedništvo i zajednički se prisjetili svih poginulih branitelja koji su položili svoje živote za oslobođenje navedenih općina u županiji u vojnim akcijama ‘Ljeto 95’ i ‘Maestral’“. Sa predstavnicima HDZ-a BiH jučer nismo uspjeli da stupimo u kontakt.

Lažna povijest

Goran Broćeta je postavio javno pitanje svima onima koji su predložili i usvojili, kako je opisao, sraman akt. Upitao je koliko je Hrvata protjerano iz Drvara 1995. i koliko u njemu ima hrvatskih obitelji starosjedilaca.

– Nećemo dozvoliti da srpska djeca uče lažnu i izopačenu povijest – rekao je Broćeta.

Raspored skupova

Bosansko Grahovo – 28. srpanj

Glamoč – 29. srpanj

Drvar – 13. rujan

Glassrpske.com