Hrvati zaustavili izbor generala, Predsjedništvo slagalo da je to učinilo na prijedlog Ministarstva

Iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine nedugo nakon prijeporne sjednice na kojoj je usvojen novi neusuglašeni generalski zbor, dostavili su odluku koju još formalno treba potvrditi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine. Poznato je kako hrvatska strana prosvjeduje tvrdeći da je Željko Komšić privatizirao izbor jednog hrvatskog generala i razrješenje drugog, dok pak iz Predsjedništva BiH to demantiraju tvrdeći da je Predsjedništvo jedino nadležno za imenovanje generala. No, da je to netočno, vidi se i iz preambule same odluke dostavljene Parlamentu, ali i činjenice da taj generalski sastav mora još potvrditi upravo zakonodavna vlast u zemlji. Naime, u dopisu iz Predsjedništva BiH stoji da su generali u Predsjedništvu BiH imenovani “na prijedlog ministra obrane BiH”, što je laž.

Servirana pogreška
Demantiraju je čak i medijski napisi o imenima novih generala jer su svi mediji najprije objavili prijedlog koji je dostavilo Ministarstvo obrane. No, taj prijedlog ministra obrane u biti su krivotvorili iz Predsjedništva BiH, odnosno Ureda Željka Komšića. Upravo dopis iz Predsjedništva BiH postaje krunski dokaz o nepoštivanju procedure.

 

Kada su od svojih kolega pokušali ishoditi potporu da se od Predsjedništva BiH zatraži da donese zakonitu odluku, u Zajedničkom povjerenstvu za obranu i sigurnost Parlamenta BiH hrvatski kolege nisu imali dovoljno sugovornika. Napustili su sjednicu i srušen je kvorum za odlučivanje te su sada zaustavili proceduru imenovanja generala. Prva zamjenica predsjedatelja Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost Marina Pendeš, koja je bila i državna ministrica obrane, objasnila je što se dogodilo, navodeći kako su tražili da se imenovanje generala vrati Predsjedništvu.

 

– Odluka je dostavljena iz Predsjedništva, ali nije donesena na zakonit način. Prijedlog koji je došao sukladno zakonu, prema kojemu ministar obrane predlaže Predsjedništvu BiH časnike koji zadovoljavaju uvjete da bi bili imenovani na određene generalske pozicije, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je mimo zakona imenovalo jednu osobu na poziciju, iako ona nije bila prijedlog ministra obrane. To je čisto kršenje zakona. S druge pak strane, Predsjedništvo BiH umirovilo je jednoga generala, a da Ministarstvo obrane prethodno nije predložilo njegovo umirovljenje.

 

To je čisto kršenje zakona. Jednako tako, imenovali su na generalske pozicije dva generala, ali ne po prijedlogu ministra obrane. Stječe se dojam da je Predsjedništvo sebi uzelo za pravo biti ministar, parlament te ulogu parlamentarnog nadzora. U tome smislu sam predlagala da postojeću odluku vratimo kolegiju Parlamentarne skupštine kako bi je oni vratili Predsjedništvu BiH. Tada bi državni vrh ponovno morao od Ministarstva obrane tražiti prijedlog koji bi bio potpuno usklađen – rekla je Pendeš. Dodala je kako je neprihvatljivo braniti nezakonitu proceduru.

Ukrali i poziciju u Predsjedništvu
– Budući da nije bilo spremnosti među pojedincima u parlamentarnom Povjerenstvu za obranu i sigurnost da se poštuje zakon te su pojedinci tražili opravdanje zašto žele tu istu odluku potvrditi, mi smo iz Kluba Hrvata i HDZ-a BiH napustili sjednicu jer smatramo i uvijek smo zagovarali zakon i zakonitost. U ovome je dijelu jasno definirana uloga Parlamentarne skupštine bez obzira na to radi li se o Domu naroda ili pak Zastupničkom domu.

 

Jer ako ne postoji demokratski nadzor, onda s pravom možemo postavljati pitanje jesmo li u demokratskoj državi, što to misli Predsjedništvo. Očito nije bilo dovoljno da su ukrali poziciju člana Predsjedništva te sada hoće, bez obzira na zakonske odredbe i procedure, sve to izbjeći i izabrati na generalske pozicije osobe koje nisu prošle valjanu proceduru – dodala je Pendeš i navela kako je ponašanje Predsjedništva BiH “za svaku osudu i kaznenu prijavu zbog zloupotrebe položaja”.

 

– Nadam se i vjerujem da će ljudi koji se kunu i vjeruju u BiH te zakone i zakonitost konačno pročitati što kažu članci Zakona o obrani – rekla je. Odmah nakon odluke Predsjedništva BiH reagirao je zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić. Naveo je kako je u slučaju umirovljenja hrvatskog generala Marka Stojčića prekršen članak 15. i 30. Zakona o obrani BiH te članak 48. stavak (2) Zakona o službi u OS-u BiH. Istodobno brigadir Martin Propadalo imenovan je za zamjenika zapovjednika za resurse iako uopće nije bio službeno predložen za generala Oružanih snaga BiH.

Večernji.ba