Hrvatska ima u planu otvaranje granice s BiH

Hrvatski ministar turizma Gari Cappelli u četvrtak je rekao kako je velik interes niza zemalja za otvaranje granica za turiste, te da se o tome intenzivno razgovara. U izjavi prije sjednice Vlade RH naveo je primjer Italije iz koje je, kako je rekao, zadnja tri dana stiglo više od sto upita budući da stanovnici te zemlje imaju rezervacije za kolovoz koje ne žele otkazati.

“Talijani se još uvijek nadaju doći u Hrvatsku. O Sloveniji, Austriji, Češkoj da ne govorimo”, rekao je Cappelli dodajući da većih otkaza za srpanj i kolovoz nema, dok je za lipanj otkazano oko polovine rezervacija. Smatra da će se i ti gosti “vratiti u igru”, ako se granice otvore tijekom sljedeća dva – tri tjedna.

Na pitanje novinara kako će se otvoriti granice unutar EU-a, odgovorio je da će se to uređivati bilateralno. Dodao je kako je u planu otvaranje granice i s Bosnom i Hercegovinom. Novinare je zanimalo i što je s CRO karticom, a ministar je odgovorio da ta kartica nije uvedena zbog “korone”, već da je riječ o dugoročnom projektu.

Kazao je i kako će sutra na presici kriznog stožera biti objavljene točne mjere za ugostiteljstvo i turizam koje su, kako kaže, više nego korektne, prenosi Hina.