Hrvatska ne čeka EU: Od sutra svejedno kojim je cjepivom turist cijepljen

Odluka Hrvatske da turistima od 1. travnja omogući dolazak kao da je tzv. EU zelena putovnica već na snazi, izaziva nova pitanja.

Od tog će datuma strani gosti u našu zemlju ulaziti, umjesto isključivo s negativnim PCR-om, i s potvrdama o cijepljenju ili o preboljenom COVID-19, a osim PCR-a bit će dovoljan i negativan nalaz nekog od brzih antigenskih testova s liste odobrenih u EU, od kojih neke 11 zemalja već priznaje.

Ali, mnogi sad traže odgovor na još jedno pitanje koje na razini Europske unije tek treba biti riješeno uvođenjem digitalne zelene putovnice: koja će sve cjepiva EU članice priznavati za prelazak granica. Hrvatska se i po tom pitanju odlučila postaviti pragmatično i ne čekati zajednički EU stav.

Naime, doznajemo neslužbeno, ali iz prilično pouzdanih izvora, hrvatske vlasti neće raditi razliku između toga je li turist koji nam dolazi na odmor cijepljen Pfizerom, AstraZenecom, Sputnjikom ili, recimo, nekim kineskim cjepivom. Za naše je vlasti jedino važno da gosti koji dolaze imaju zaštitu kako bi sezona protekla sa što manje rizika.

Hrvatsko gospodarstvo o uspjehu sezone uvelike ovisi, a turizam, pak, uvelike ovisi upravo o strancima. Čak i lani, kad se broj domaćih gostiju ponajmanje razlikovao od brojki prije pandemije, stranci su i dalje dominirali. Domaćih je bilo nešto više od 1,6 milijuna i samo 18% manje nego 2019., a stranaca i u debelom minusu od 55%, više od šest milijuna.

VIDEO Uvode se besplatne COVID putovnice

Večernji.hr