HRVATSKI KADAR U ORUŽANIM SNAGAMA BiH: Uništili su nas “naši”!?

MOSTAR – Veća skupina pripadnika Oružanih snaga BiH, koji dolaze iz reda hrvatskoga naroda, odlučili su se napisati Otvoreno pismo koje su poslali i redakciji našega portala sa željom da se isto u cijelosti objavi, te i na ovaj način određene stvari u potpunosti razjasne. Stoga njihovo Pismo i objavljujemo bez ikakvih izmjena i dorada:

“Sve donedavno Hrvati su imali u isto vrijeme i ministricu obrane i načelnika zajedničkog stožera u OS BiH. Kako se vladavina istih odrazila na Hrvate u OS, možemo se samo moliti Bogu da se to više ne ponovi. Upravo u tom periodu je zabilježen najveći odljev Hrvata iz OS BiH. Vojarne u Livnu, Čapljini, Orašju i Kiseljaku su poluprazne, a i u ostalim postrojbama broj Hrvata je prepolovljen.

Osim što mnogi napuštaju OS, na natječaje za prijem se ne javi ni polovica od broja predviđenog za prijem. Nedavno su svi brigadiri otišli u mirovinu, tako da je i kadar visokih časnika na jako lošoj razini. Ministrica će sigurno tražiti opravdanje u drugim razlozima, a najveći razlog je njena samovolja, nebriga i njena kadrovska rješenja, a velike zasluge ima i samovolja “njenog” generala Tome Kolende. Kada kažemo “njen” mislimo na to da je ona svojim dolaskom u Ministarstvo obrane, sprinterskim koracima od jednog osrednjeg časnika, napravila Generala koji je General i ostalim generalima. Iako bi General trebao biti visoko časna i moralna osoba, navedeni te osobine nikada nije pokazivao.

Veliku najezdu odlazaka u mirovinu visokih hrvatskih časnika uzrokovalo je postavljanje i promicanje na generalsku poziciju brigadira Zdravka Reze koji je zahvaljujući bivšem načelniku ZS OS generalu Anti Jeleču i svojim vezama kod “stožernog Hrvata” Dragana Čovića, također, sprinterskim koracima završio nešto fakulteta i od nižeg časnika, evo, stigao do generala. Samim time, što su na takav način napredovali, sada moraju vraćati usluge svojim “štelama” pa na način na koji su oni došli na visoke pozicije, oni rješavaju kadrovsku politiku kod niže rangiranih časnika i dočasnika. Zahvaljujući njima, počevši od ministrice pa niže, danas u OS BiH imamo 70% nepismenih, polupismenih i nečasnih časnika na vodećim pozicijama.

Kada takav kadar upravlja Hrvatima u OS, dovodi ih u neravnopravan položaj s ostalima, te oni koji to ne mogu podnijeti, napuštaju iste. Trenutno su Hrvati u OS BiH u gorem položaju nego što su bili u bivšoj JNA. Ako pogledamo natječaje za prijem, što vojnika, što mladih časnika Hrvata u OS BiH, vidjet ćemo da većina njih dolazi iz krajeva odakle su i gore navedene osobe. To će pametnom čovjeku biti dovoljno da shvati zbog čega je to tako. Iz pojedinih općina u OS je primljeno više stotina vojnika i mladih časnika, a u isto vrijeme imamo općine iz kojih nije primljen nitko ili je primljen jako mali broj. Takvo je stanje i kada je napredovanje osoba koje su već “unutra” u pitanju.

Iako se vladajući hrvatski političari redovno pozivaju na jedinstvo unutar hrvatskoga korpusa, ponašanje njihovih “pulena” u Ministarstvu obrane i OS BiH ne doprinosi tome. Naprotiv, jako razjedinjava taj korpus. Znači, Hrvate iz OS BiH nisu rastjerali ni Srbi I Bošnjaci, a ni ostali. Hrvate iz OS su rastjerali i tjeraju i dalje puleni hrvatskih “vladara” u BiH.

Nedavno završena Korizma

Od osnivanja HVO-a, preko VF BiH i do sada u OS BiH za ljude koji poste Korizmu bila je osigurana riba, kako konzervirana, tako i svježa. Ove godine više od pola korizme, katolici u OS nisu imali ribu, bila im je osigurana neka voda u kojoj je skuhano par krompirića, a ministrica “Velika” Hrvatica i katolkinja. Uskoro će Ramazan i ljudima koji poste Ramazan u kuhinjama i skladištima je već sve spremno za izrazito kvalitetne iftare, i treba da bude tako, ali ministrica nije osigurala isto za vrijeme posta svojih sunarodnjaka i suvjernika. Svaka čast i veliko hvala ministrice.

Udruge proistekle iz Domovinskog rata

Svrha osnivanja i djelovanja udruga proisteklih iz Domovinskog rata trebala je biti, zaštita i briga za ostvarivanje prava branitelja, dragovoljaca, invalida i članova obitelji poginulih branitelja. Trebale bi dizati svoj glas ako su ugrožena prava istih, ako ih se ne tretira na način na koji bi ih se trebalo tretirati, ako isti nemaju prednost pri zapošljavanju, a pogotovo u OS BiH.

Vjerovali ili ne, bilo je natječaja gdje nisu primljena djeca poginulih branitelja, a primljena su djeca iz dezerterskih obitelji. Nismo čuli glas udruga u tim slučajevima, ali smo ga čuli kada je podignuta optužnica protiv ministrice Pendeš, kada je davala plaću savjetniku koji nije dolazio na posao i kada je Ministarstvo obrane plaćalo gorivo po 2,60 KM na veliko iako je tada na benzinskim pumpama koštalo u maloprodaji po 2,20. To je dokaz da su na čelu navedenih udruga kadrovi vladajućih, a ne onih o kojima trebaju brinuti i zastupati njihove interese.

Vođe udruga ne zanima što se, recimo, odlazak u mirovnu misiju od 6 mjeseci boduje, a sudjelovanje u Domovinskom ratu ne boduje prilikom napredovanja u OS BiH. Misije u kojima sudjeluju pripadnici OS BiH su više nego bezopasne i za sudjelovanje u istima je potrebna “štela”, pa su zbog toga vodeći ljudi u Ministarstvu obrane i OS BiH i napravili takav sustav. Dovoljno je da se nekome “našteli” odlazak u mirovnu misiju i poslije ta osoba nema problema u napredovanju i kada joj je konkurent netko tko je sudjelovao u ratu. Zbog takvog odnosa prema dragovoljcima nismo čuli glas navedenih udruga.

Kada čovjek ovo pročita, ako misli svojom glavom, bit će mu jasno kuda idemo sve vrijeme i gdje ćemo stići s ovakvim ljudima na čelu.

Autor: Dnevno.ba