I ovo je BiH: Studentica generacije prodaje knjige na ulici

Kako bi zaradila novac, Galina-Marija prodaje knjige na uličnom štandu u centru Banja Luke jer je do sada bezuspješno konkurirala za brojne poslove.

Iako je bila studentica generacije na Odsjeku za ruski i srpski jezik i književnost banjalučkog Filološkog fakulteta, sa prosjekom ocjena 9,89, Galina-Marija Vukajlović ne može naći posao. Kako bi zaradila novac, ona prodaje knjige na uličnom štandu u centru Banja Luke jer je do sada bezuspješno konkurirala za brojne poslove, piše Radio Slobodna Europa.

“Nezaposlena sam otkad sam završila fakultet, to je bilo u listopadu 2017. godine. Radim stalno nešto, snalazim se, držala sam neke tečajeve u Modriči tri mjeseca, sada radim ovdje nekih dvadesetak dana, uglavnom držim sate privatno ruskog, prevodim neke tekstove, ali to je sve tako, s vremena na vrijeme”, ispričala je Galina-Marija Vukajlović.

Kaže kako nije imala iluzije o lakom pronalaženju posla u struci. Ipak, priznaje da je pomalo razočarana zbog uzaludnog konkuriranja, piše RSE.

“Kad sam upisivala fakultet nisam previše računala s tim da će biti posla u školama, nadala sam se da će biti mjesta u nekim tvrtkama, organizacijama, pošto sve više ruskih tvrtki dolazi ovamo, tako da i dalje se nadam da bi tu moglo da nešto bude, ali trenutno i tu sam pokušavala i, na žalost, nema, niko mi se nije ni javio”, kaže ona.

Dok čeka kupce i mašta o klimatiziranoj prostoriji čita Falkonesovu “Katedralu na moru”, a preporučuje Pekićev “Novi Jerusalim”. Prema podacima državne agencije za rad iz svibnja 2018. godine u Bosni i Hercegovini je bilo 475.000 nezaposlenih osoba.

Bljesak.info