Idućeg tjedna presuda za zločine u Livnu

andabak

Sud Bosne i Hercegovine narednog tjedna  izreći će presudu Zdenku Andabaku, optuženom za zločine počinjene 1993. u selu Grborezi kod Livna.

Andabak je, prema optužnici, rukovodio akcijom u selu Grborezi 21. srpnja 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije Hrvatskog Vijeća Obrane (HVO) jednu osobu ubili, a drugu ranili. Prema optužnici, pripadnici ove bojne su potom ranili još jednu osobu, koju je Andabak ubio. Ne teret mu je stavljeno i fizičko zlostavljanje jednog civila.

Prema optužnici, Andabak je bio pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina HVO-a i zapovjednik Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a. Izricanje presude je zakazano za petak, 24. ožujka.

Za utorak je planirana statusna konferencija i početak suđenja Draganu Vikiću, Jusufu Pušini, Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčić, optuženima za zločine nad ratnim zarobljenicima počinjene u travnju 1992. godine u Sarajevu.

Statusna konferencija i početak suđenja Žarku Vukoviću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče, planirani su za četvrtak.

Pred trećestepeni vijećem Suda BiH u utorak, 21. ožujka, bit će iznesene žalbe na drugostupanjsku presudu kojom je Ilija Jurić osuđen na šest godina zatvora za silovanje počinjeno 1992. na području Odžaka.

Pred Apelacionim vijećem u četvrtak će biti iznesene žalbe na presudu Draganu Marinkoviću, po kojoj je osuđen na osam godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog 1992. u Milićima.

Završna riječ Tužilaštva BiH na suđenju za zločin počinjen nad civilima hrvatske nacionalnosti 1993. na području Mostara zakazane su za srijedu, 22. mart. Prema Tužilaštvu, ove zločine počinili su optuženi Enes Ćurić, Ibrahim Demirović, Samir Kreso, Mehmed Kaminić i Habib Čopelj.

Za dan kasnije zakazane su završne riječi Obrane Milorada Mrđe, koji je s Goranom i Rankom Mrđom te Miletom Kokot optužen za sudjelovanje u zločinima počinjenim nad žrtvama bošnjačke nacionalnsti, uključujući ubojstva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja i druga psihička i fizička zlostavljanja počinjena na području Sanskog mosta.

Naredne sedmice nastavit će se ispitivanje i za ratne zločine u drugim bh. gradovima, prenosi BIRN – Justice Report.

Fokus.ba