Igrao je za United u Ligi prvaka, a sad radi kao vodoinstalater. Ovo je njegova priča

LEE ROCHE živio je život svakog mladog nogometaša u Engleskoj. Debitirao je u prvoj momčadi Manchester Uniteda koji je vodio Alex Ferguson i za koji su igrali David Beckham, Ryan Giggs, Paul Scholes i brojni drugi velikani.

Uspio je do minuta doći u domaćem prvenstvu, a osjetio je i luksuz najvećeg klupskog natjecanja na svijetu, kad je 18. ožujka 2003. na Riazoru krenuo za United u utakmici u kojoj je engleski velikan već osigurao prolazak u sljedeću fazu.

Nikad se nije uklopio
Počeo je susret, ali izdržao je samo 45 minuta dvoboja u kojem je Deportivo slavio s 2:0 nakon pogotka Victora Sancheza del Amoa i autogola Marka Lyncha. Roche je bio desni bek, a po potrebi i veznjak, koji je karijeru počeo i završio u tom Manchester Unitedu.

United ga je slao na posudbe u Burnley i Wrexham, ali uvijek se vraćao na Old Trafford, a u međuvremenu je uspio doći i do irske nacionalne reprezentacije. Danas na poseban način gleda na to vrijeme.

“Možda sam se trebao kvalitetnije socijalizirati, kao O’Shea i Fletcher. Ja bih nakon treninga otišao kući, bio sam tih i nisam se puno miješao s ostalim dečkima. Možda bi bilo bolje da jesam”, rekao je za Planet Football u razgovoru ranije ove godine.

Još ne zna zašto je zamijenjen
U razgovoru se prisjetio da je u Ligi prvaka igrao kao da je u ogromnom mjehuriću. Bio je u obrani s Blancom i O’Sheaom, a napadao ga je Albert Luque, protiv kojeg smatra da je odradio dobar posao.

“Nikad mi Ferguson nije objasnio zašto me izvadio na poluvremenu. Giggs me ohrabrivao i govorio da se ne moram osjećati loše, ali nisam se nikad oporavio od toga”, rekao je Roche.

Poslao poruku mladim nogometašima

Nakon toga susreo se s nekoliko ozljeda i već 2007. godine, samo četiri godine od spomenute utakmice i sa samo 27 godina, izgubio interes za nogomet. Umirovio se i reintegrirao u radnu zajednicu. Sada radi kao vodoinstalater i trenira 11-godišnjake. Kolege na poslu često ga ispituju o nogometnoj karijeri.

“Stalno me ispituju o Unitedu, već mi je to postalo dosadno. Neću hodati okolo i vrištati da sam igrao za tu ekipu. Samo želim reći jednu stvar. Jako je bitno da nogometaši budu svjesni da su njihove karijere kratke i prolazne te da moraju imati plan za život nakon njih.”

Index.hr