Ima li kriminala u dodjeljivanju koncesije za vjetroelektranu Ivovik

Dok se o ruskom utjecaju i ruskim ljudima u BiH na svakodnevnoj bazi priča i razgovara, pa potom i o utjecaju zapada, kineski utjecaj je u trećem planu. No kineske tvrtke uzimaju lijep biznis kolač, te sebi priskrbljuju višemilijunske poslove, postrojenja i objekte u BiH.

Ulaze lagano, nježno, ili što bi najpoznatiji ravnatelj rekao „sazad“, da bi se probili naprijed.

LIVNO / Upriličena svečanost povodom realizacije projekta izgradnje VE Ivovik

Piše: Kristina Perić/Hercegovina.info

„Danas je na brdu Ivovik pokraj Livna zajedničkim simboličnim rezanjem vrpce predstavnika ulagača, Vlade Hercegbosasnke županije, Grada Livna, te Općine Tomislavgrad svečano obilježen početak izgradnje IVOVIK  84MW Vjetroparka. Vjetroelektrana Ivovik predstavlja najveće ulaganje u obnovljive izvore energije u BiH i prva je vjetroelektrana u BiH koja je predstavljena kao kineska investicija. Instalirana snaga vjetroelektrane „Ivovik“ će iznositi 84MW, dok će godišnja proizvodnja električne energije biti 236,6GW“, ponosili su se priopćenjem sredinom prosinca prošle godine iz Vlade HBŽ.

Uz ulagače iz Narodne Republike Kine nazočni su bili predstavnici Hercegbosanske županije; predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin i ministri Božo Perić, Mario Lovrić, Momčilo Bajić, Dijana Puzigaća i Gordana Nakić, gradonačelnik grada Livna Darko Čondrić i predstavnik općine Tomislavgrad Mijo Zrinušić.

Zanimljivo je da se u cijelom slučaju oštećenim smatra otac automobilskog čarobnjaka Mate Rimca, Ivan Rimac, koji tvrdi da polaže pravo na 75 posto vlasničke strukture Ivovika, a da je u u kolovozu prošle godine saznao da je na račun tvrtke, iz koje su ga izgurali, leglo 8 milijuna eura od kineskih investitora.

Prema Registru poslovnih subjekata članovi uprave Ivovika su Kinezi.

LIVANJSKI VJETROPARK / Otac Mate Rimca tvrdi da je oštećen za milijune maraka

S druge strane, osnivač Ivovika Sinohydro upravo je jedan od graditelja autoceste kroz Hercegovinu, isti onaj s kojim je maknuti Adnan Terzić (SDA) potpisao ugovor o gradnji autoceste kroz Hercegovinum, što govori u prilog tome da je Kinezima autocesta bila samo ulaznica u BiH.

„Koncesije se u Hercegbosanskoj županiji izdaju bez ikakve komunikacije s lokalnom zajednicom, po desetak godina budu neaktivne, da bi onda pojedine političkim vezama, kao što je koncesija Ivovika, koja je u to vrijeme bila izdana osobi koja je u Vladi HBŽ-a bile prodane za više milijuna eura Kinezima, s tim da se sam ugovor ne revidira, i nikakvi benefiti lokalne zajednice novi se ne ostvaruju. Drugi primjer načina na koji se radi je koncesija za vodu Lara Natural, koja je od ove Vlade ocijenjena nezakonitom, da bi nakon određenih lobiranja iz Republike Hrvatske od ministra Grlića Radmana ta koncesija bila ponovno vraćena na stol i legalizirana aneksom ugovora, a da pri tome nikakve izmjene samog ugovora nije bilo. Znači, prije godinu dana je koncesija bila protuzakonita, a nakon godinu dana ista ta Vlada je legalizira“, kaže za Hercegovina.info bivši ministar u Vladi HBŽ Ivica Brešić, a sada oporbeni vijećnik u Gradskom vijeću Livna, upitan o tome kako su Kinezi ušli u koncesiju za Ivovik.