INCIDENT NA SKUPU VIJEĆA EUROPE U NEUMU: Profesor Seizović izvrijeđao Željka Komšića!

Danas je u Neumu održan skup pod pokroviteljstvom Vijeća Europe o temi „Konsolidacija parlamentarne demokracije“. Skup će ostati upamćen po incidentu koji je izazvao profesor doktor Zarije Seizović sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Naime, navedeni profesor sarajevskog Univerziteta svoje izlaganje započeo je teškim uvredama na račun člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, javno ga nazivajući pred učesnicima skupa i organizatorom, citiramo; „Željkom potrošenkom“ i „drugim Bošnjakom u Predsjedništvu BiH“.

Nakon ovog ispada, i nakon što je upozorio Seizovića na neprimjerenost uvredljivih kvalifikacija koje je iznio, predstavnik Demokratske fronte gospodin Mahir Mešalić demonstrativno je napustio ovaj skup.

Tim povodom reagirao je i dr. Zlatan Begić koji je dao slijedeći komentar:

Riječ je o prvoklasnom skandalu, potpuno neprimjerenom vrijeđanju i primitivizmu, pa se postavlja pitanje da li je pojedincima uopće mjesto na takvoj vrsti skupova, a pogotovo da li im je mjesto u akademskoj zajednici. Izgleda da su se neki pojedinci koji formalno čine akademsku zajednicu potpuno izgubili u propuhu unutar sarajevskog trokuta na relaciji Pale – Toranj – Zapadni Mostar.

Po mom mišljenju, a i osobno poznavajući neke od njih, uglavnom je riječ o ljudima koji imaju izuzetno visoko mišljenje sami o sebi, a što ja ne bih da komentiram. Najupečatljiviji su upravo po elitističkim naklapanjima po luksuznim hotelima uz pažljivo odabrane mašne i maramice u tonu, po tamburanju, te po FB statusima u kojima su, često puta na sramotu akademske zajednice i studenata kojima predaju, skloni omalovažavati na potpuno neprimjeren, neakademski i prostački način svakoga, pa i člana kolektivnog šefa države i dobitnika najvišeg ratnog priznanja – kao što je gospodin Komšić.

Sve to bez preuzimanja ikakve odgovornosti s obzirom na silnu vlastitu pamet na koju nas takvi stalno i neskromno upozoravaju – ponekad prostačkim FB statusima, a nekad i kavanskim ispadima na konferencijama u organizaciji ovih ili onih institucija ili fondacija, što su uglavnom i njihovi krajnji dometi kada je riječ o društvenom djelovanju.

Od organizatora ovog skupa očekujemo javnu ispriku, jer toleriranje ovakvih uvredljivih ispada i prostačkog ponašanja od strane pozvanih učesnika usmjerenog na nosioce najviših državnih funkcija u BiH smatramo omalovažavanjem i napadom na institucije BiH. (Slobodna Bosna)