Inzko: U Glamoču, Bosanskom Grahovu i Drvaru potrebno otvoreno okruženje

Od suštinske je važnosti da vlasti u ovim općinama i ovoj županiji ozbiljno shvate svoju obvezu da omoguće otvoreno okruženje, pogodno za integraciju svih etničkih grupa, kazao je Inzko

incko

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko posjetio je općine Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar u HBŽ, gdje se sastao s načelnicima općina, Radovanom Markovićem, Duškom Radunom i Goranom Broćetom. Ovaj posjet dio je stalnih napora visokog predstavnika da iz prve ruke stekne sliku o društveno-ekonomskoj situaciji u ovim općinama i održivosti povratka.

Implementacija Aneksa 7 Daytonskog mirovnog sporazuma u ove tri općine važno je pitanje zbog velikog broja povratnika, posebno onih srpske nacionalnosti, koji su se vratili u svoje prijeratne domove.

– Od apsolutno suštinske je važnosti da vlasti u ovim općinama i ovoj županiji ozbiljno shvate svoju obvezu da omoguće otvoreno okruženje, pogodno za integraciju svih etničkih grupa, a jedan od ključnih aspekata takvog okruženja je ekonomski razvoj – kazao je Inzko.

Osim procesa povratka, još jedno pitanje koje je stalno isticao jeste potreba da se riješi način imenovanja srpskih predstavnika u Domu naroda Federacije BiH.

Inzko smatra da se mora naći rješenje za ovo pitanje kako bi se osiguralo da u budućnosti sva mjesta određena za srpske predstavnike u Domu naroda budu popunjena.

Osim načelnika općina, visoki predstavnik se sastao i s predstavnicima civilnog društva i vjerskih zajednica. U Glamoču je posjetio osnovnu školu kojoj je donirao knjige za školsku biblioteku, priopćeno je iz OHR-a.

Večernji.ba