IPE / I dokle će udba vladati u Livnu

Vjerujem da većina stanovnika, bar onih koji su ostali u gradu Livnu, imaju svakodnevnu temu uz kavu i povjerljivo društvo o situaciji u gradu. Povjerljivo društvo podrazumjeva da se sudionici vrlo dobro poznaju i imaju slične svjetonazorske poglede, inače sve ode u pm.

Ode u pm jednostavno rečeno, jer ako nisi na crti jednoumlja i sluganstva za tebe su sva vrata zatvorena. Naravno svaki iole ozbiljniji razgovor završit će u centrali partije, a kritički osvrt nije prihvatljiv ni jednoj oligarhiji, bila ona mikro k’o nokat. Makro nema teorije, jer su sve baze svedene na par obitelji.

Poodavno izbori partija nisu na nivou grada ili temeljnih ogranaka, već na nivou obitelji.
Drugi vid ispijanja kava je uz interesne kružoke likova koji zadebljavaju svoje bankovne račune. I koliko oni mislili da su nevidljivi narod vidi i zna.

Nevidljiva crta u svim razgovorima ima i mora imati zajednički nazivnik, jer kako objasniti:

Kako nečiji mora bit zapošljen?!

Kako baš njih to zapade?

Kako se oko kaše uvijek nađu oni?

Nevidljiva crta je razumljiva ovima iz povjerljiva društva s početka priče koji sve više šapuću i zatvaraju se u sebe. Možda vas ovo podsjeća na neka bivša vremena.
Ne, ne, u pravu ste, to je baš to, samo mladi to ne razumiju, jer nisu vidjeli i doživjeli, pa kad i čuju nešto pripisuju teorijama zavjere. To je kao moderno.

Na žalost, mi ne živimo u modernim vremenima, jer da živimo ima li bi 1500 eura plaće i ne bi znali tko nam je premijer ili predsjednik. Mi živimo u povijesnoj žabokrečini koja se mogla razbistriti da se provela lustracija, a sad je prekasno i nemoguće.

Dok su nas jahali udbaši ima li smo nadu da je tomu kraj 90-tih, a sada štafetu nose njihova djeca koja su, vidi đavla, završili na sudskim i izvršnim mjestima u vlasti.

Odgovore na postavljena pitanja šapuće povjerljivo društvo, a spoznaje su stravične. Ako mislite da to povjerljivo društvo ima na sve odgovore, varate se.

Pitanja koja su sad na dnevno redu glase:
Kako ih nismo razvlastili 90-tih?
Kako su nam se utvorili?
Kako su nam ukrali slobodu?
I dokle će udba vladati?
IPE