IPE / Koji cinizam i moralno iživljavanje trebamo još doživjeti?

Europski parlament poziva da se otvore dosjei UDBA-e i KOS-a
.
Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta usvojio je Izvješće o borbi protiv organiziranog kriminala na Zapadnom Balkanu, u kojem se navodi da države regije što prije treba otvoriti dosijee jugoslavenskih tajnih službi kako bi se iskorijenile političke i administrativne veze s organiziranim kriminalom.
.
Odbor u izvješću napominje da su veze između organiziranog kriminala, politike i biznisa postojale prije raspada Jugoslavije i da su se nastavile od 90-tih.
Eto, ovo je izvješće i dio popratnog teksta  koji je prošao kroz sve medije u tri sekunde i nije polučio nikakvu reakciju.
Ili su Europljani potpuni tokmaci ili stvarno ne razumiju ove prostore.
.
A prije je ‘pila naopako’. 
.
Dok smo mi naivci s početka 90-tih glorificirali Zapad i gledali ih velikim očima, k’o djeca veliki sladoled, oni su nam ga lagano zavlačili.
.
Jeste da je to čovjeku u ozbiljnim godinama teško prihvatiti, da je naivan, iskorišten i je..an u glavu cijelo vrijeme, ali istine koje nam se plasiraju vremenom prerastu u ‘veliku lažu’.
.
Jedna uzrečica iz bivšeg socijalističkog poretka mi se muva po glavi, a njome su nas strašili i sad dolazi do punog značenja:

‘Truli kapitalizam’!

Onomad je to bilo značenje nečeg izopačenog, koje samo što nije krepalo. I trebamo se paziti da ne ugazimo u tu stvar ‘k’o u pasje govno’.
.
U međuvremenu, nakon neprestanog pr.anja u glavu, red je da si priznamo i otvorimo oči. Značenje nekad uzrečice, a danas ekonomske terminologije ‘truli kapitalizam‘ ima sasvim jasno i razumljivo značenje.
.
Znači da su u nama vidjeli ogroman potencijal, profit i neiscrpan resurs, koji samo mi ‘na brdovitom Balkanu’ smo u stanju replicirat k’o braća Vujović probijajući stranu i zabijajući golove po istom receptu.
.
Koji cinizam i moralno iživljavanje trebamo još doživjeti?
.
Ovakvim izvješćima sebe uvjeravaju da su tobože zabrinuti i suosjećaju sa stradanjima od “naših ” čuvara reda i poretka.
.
A pila naopako je u sljedećem:
Profit i rješavanje svojih ekonomskih, radnih, natalitetnih i inih pitanja koje održavaju državu u životu našla je u državama socijalističko-komunističkog uređenja. Sve sposobno, stručno, pametno i lijepo uzeli su ‘bez pare i dinara’.
.

A šta ostaviše?

Ostaviše bivši partijski kadar i ‘Jokinu školu prava’ da dokusuri neodlučne.
.
Sad im valjda iz guzice došlo u glavu da je sva lova u rukama komunističke doktrine vladanja i treba naći put do novca, a da njih ništa ne košta.
.
I otkud nama ideja da su tu da rješavaju naše probleme?
A kako ‘ničija nije do zore’ baš rado čekam to razigravanje.
.
IPE

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply