Iran obećao osvetiti generala Sulejmanija “na pravom mjestu, u pravom trenutku”

General Kasem Sulejmani, koji je u petak ujutro ubijen u američkom napadu u Iraku po izravnom nalogu američkog predsjednika Donalda Trumpa, bio je drugi najmoćniji čovjek u Iranu, odmah ispod ajatolaha Hamneija, a smatran je kreatorom velikih iranskih ambicija na Bliskom istoku.

Iransko Vrhovno vijeće za nacionalnu sigurnost obećalo je u petak osvetiti “na pravom mjestu i u pravom trenutku” smrt iranskog generala Kasema Sulejmanija ubijenog u američkom napadu u Bagdadu.

“Amerika mora znati da je njezin zločinački napad na generala Sulejmanija bila njezina najveća pogreška. Te kriminalce čeka teška osveta, na pravom mjestu i u pravom trenutku”, navelo je u priopćenju Vrhovno vijeće.

Vijeće je potom odalo počast Sulejmaniju, nazivajući ga slavnim generalom, koji je bio “ponos ne samo Iranaca nego i muslimana i svih potlačenih širom svijeta”.

Više desetaka tisuća osoba prosvjedovalo je u petak u Teheranu protiv američkih “zločina”, javio je AFP. Nakon molitve je masa Iranaca preplavila ulice središta glavnog grada i skandirala “Smrt Americi” ističući portrete Kasema Sulejmanija, prenosi Hina.

General Kasem Sulejmani, koji je u petak ujutro ubijen u američkom napadu u Iraku po izravnom nalogu američkog predsjednika Donalda Trumpa, bio je drugi najmoćniji čovjek u Iranu, odmah ispod ajatolaha Hamneija, a smatran je kreatorom velikih iranskih ambicija na Bliskom istoku.

“Sjedinjene Države su osovina zla, a lajtmotiv religije i Kurana je smrt Americi”, skandirali su prosvjednici u Teheranu.

Među njima je jedna skupina muškaraca pronašla američku zastavu i zatim je spalila.

“Cijeli svijet će shvatiti tko je terorist”, zaključio je jedan stariji muškarac.

Službena novinska agencija Irna je izvijestila da su se slični skupovi održali diljem zemlje, posebice u gradovima Širaz, Arak i Jazd. HMS

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply