Irish Times o migrantima u BiH: Njihova pozicija postaje sve očajnija

The Irish Times u današnjem izdanju piše o ubojstvu Jasmina Berovića na Ilidži u utorak te o generalnom stanju s migrantima u Bosni i Hercegovini.

U tekstu Daniela McLaughlina se navodi kako usred priče o ovim dešavanjima i o ubojstvu Berovića dolaze i upozorenja o mogućoj zimskoj humanitarnoj krizi te uvjetima u kojima boravi dio migranata.

“Više od 60.000 migranata iz Bliskog istoka, središnje Azije i Sjeverne Afrike doseglo je Bosnu od 2018. godine, kada je postalo dio svoje glavne rute preko Balkana zbog pooštravanja granične kontrole u drugim dijelovima regije.

Iako se većina njih uspjela preseliti u Hrvatsku i nastaviti put u bogatije države EU, do 10.000 migranata još uvijek je u Bosni, a oko 3.000 njih sada spava u parkovima, šumama i praznim zgradama dok se zima približava.

Grupe za pomoć upozoravaju da će nedostatak stambenog zbrinjavanja migranata dovesti do traženja skloništa u gradovima i napuštenim domovima zimi, a neki bi mogli pokušati ukrasti hranu ili odjeću jer njihova pozicija postaje sve očajnija”, navodi se u McLaughlinovom tekstu koji prenosi N1.

McLaughlin također napominje da je nedavno u Bihaću zatvoren prihvatni centar kapaciteta 1500 kreveta te da su lokalne vlasti zaprijetile kako će zatvoriti još dva u blizini.

“To je ono što izgleda kao početak humanitarne krize”, rekao je tada glasnogovornik predstavnik IOM-a u BiH Peter Van Der Overert i dodao da “osim nečovječnosti svega toga, teško je vidjeti kako ova akcija rješava legitimne probleme lokalnih građana. To će samo povećati broj ljudi koji već spavaju u i oko Bihaća.”

The Irish Time podsjeća da migranti često optužuju hrvatsku policiju zbog prisilnog prisiljavanja da se vrate preko granice u BiH.

Ured europske pravobraniteljice Emily O ‘ Reilly sada istražuje je li Europska komisija dovoljno učinila kako bi potvrdila da granične operacije koje “primaju sredstva EU-a pružaju poštovanje temeljnih prava”.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply