ISKRENA ISPOVIJEST: “Dvaput sam se razvela prije svoje 30. i evo što sam naučila o ljubavi i životu”

“Idući mjesec, navršit ću 30. Nisam sigurna kako ću proslaviti, ali znam da ću slaviti. Slavit ću to što sam živa i, barem jednako važno, što želim biti živa. Neko vrijeme nisam željela”, započinje anonimna žena svoju priču.

razvod

Vjenčala sam se odmah nakon što sam maturirala konzervativnu evangeličku gimnaziju, a rastali smo se tokom moje prve godine pravnog fakulteta, kad sam imala 23. Išlo mi je dobro na studiju, imala sam dobar posao i brdo novih prijatelja. Pomislila sam kako sam po prvi put u životu slobodna, piše “Net“…

Kada je moj drugi brak završio, mislila sam da je moj život gotov. Sramota zbog toga što sam dvaput razvedena prije tridesete pojela je moju želju za životom. Odustala sam. Pila sam. Jadna, “natankana”, pijana – jedino tako sam mogla preživjeti u vlastitoj koži.

Odlučila sam da ipak želim život

Ali zahvaljujući čudu kojeg ne mogu objasniti, prestala sam. Jednog dana probudila sam s negdje gdje ne bih trebala biti, i znala sam da je dosta. Prestanak s alkoholom bio je prvi od teških, neurednih, zbunjujućih i prekrasnih koraka kako bih ponovo ušla u svijet.

Toliko sam toga naučila otkako sam odlučila živjeti, i skupljala sam tuđa iskustva i priče kako bih skupila mudrost koja će mi pomoći sastaviti moj život, koja će mi pomoći otkriti kako sam ovdje dospjela i kako da postojim u svijetu.

Naučila sam da me sram zbog dva propala braka ne može ubiti, ali skrivanje od njega može. Zato sam se suočila, zato i pričam svoju priču.

Do nedavno, čekala sam da moj život počne – čekala sam idućeg muškarca, dostignuće na poslu , bilo što , samo da se osjećam živom. Shvatila sam da je žćivot već tu, samo ga trebam zgrabiti. Ignorisanje samo vodi razočaranju i praznini. Zato, svaki dan biram živjeti.

Treniraj ljubav prema sebi, ona je najvažnija

Naučila sam i da tuđa ljubav nikada ne može nadoknaditi ljubav prema samom sebi. Zato, svaki dan treniram voljeti sebe. Taj trening mi je pružio sreću, samopouzdanje i osjećaj ispunjenja za koje nisam mislila da su mogući kod jedne dvaput razvedene 29-godišnjakinje.

Ljudi mi često zbunjeno znaju reći “treća sreća”. Vjerujem da im je čudno slušati moju priču. Sada sam konačno shvatila da sam ja bila “sreća”, talisman cijelo vrijeme i ne brinem previše oko trećeg puta, ako će ga uopće biti.