ISPLATI LI SE RADITI I ŽIVJETI U NJEMAČKOJ? Pogledajte usporedbu plaća i životnih troškova

plaća

Građevinski inženjeri mjesečno zarađuju oko 3000 eura bruto, odnosno 2000 neto. Arhitekti su u rangu građevinskih inženjera, liječnici i matematičari zarađuju 600 eura više mjesečno, dok informatičari zarađuju oko 2300 eura neto.

Konobari, kuhari i frizeri mjesečno zarađuju 1000 eura plus napojnice. Automehaničari, električari i soboslikari zarađuju oko 1300 eura, javlja Deutsche Welle.
Njegovatelji s iskustvom zarađuju 1600 eura neto.

Za stan i režije treba vam najmanje 600 eura
Za stan i režije od plaće svakog mjeseca, ovisno o mjestu stanovanja, treba izdvojiti najmanje 600 eura. Za hranu se u prosjeku izdvaja 280 eura po osobi, dok mjesečna karta za javni prijevoz stoji najmanje 50 do 100 eura mjesečno.
Medicinski tehničar Milan Milivojević radi kao medicinski tehničar u Njemačkoj i trenutačno je zaposlen kao njegovatelj u jednom staračkom domu.
Bolje živi u Njemačkoj s jednom, nego u Srbiji s tri plaće
‘U Srbiji sam s višom medicinskom školom radio kao rendgen tehničar u bolnici, poslijepodne sam odrađivao drugi posao u kafiću. Supruga je također bila zaposlena. Praktički smo imali tri plaće i s te tri plaće smo bili negdje na nuli. Ovdje ćemo s jednom plaćom moći normalno živjeti, a moći ćemo si priuštiti i odmor, o čemu smo dosad samo sanjali’, kazao je Milivojević.

Net.hr