ISPOVIJEST RADNIKA KOJI JE POKUŠAO PROMIJENITI POSAO : ‘Naši poslodavci bi da ne pitaš za plaću, radiš za minimalac, u svim smjenama…’

‘Najveći je problem što poslodavci u Hrvatskoj imaju i dalje staru bolest – trebaju te, ali bi najradije da radiš za minimalac po mogućnosti sve smjene i recimo prekovremene da im daš gratis’, kaže Marko koji je jednog poslodavca i pitao zar ga nije sram što daje tako male plaće.

U Hrvatskoj nije teško pronaći posao, no pitanje je kakav. A upravo to ono je na što i sindikalisti upozoravaju u posljednje vrijeme. Tragediju hrvatskog radništva potvrđuje i slučaj jednog Zagrepčanina koji je odlučio promijeniti posao na kojem prima plaću od 5000 kuna za bolji, a koji je svoj pothvat opisao za portal 24sata.

Marko, kako su ga nazvali, ima 30 godina i srednju stručnu spremu te zvanje strojarskog tehničara, ali kako bi došao do posla dodatno je završio i ekonomsku srednju školu. Novi posao tražio je unatrag 11 mjeseci i prijave je, kaže posalo u 15 tvrtki. Na razgovor su ga pozvali u 10, a posao je “dobio” u osam. Na prvi pogled se čini da nije loše ispalo, no Marko kaže da je riječ samo o prividu.

U bankama traže da podignete kredit
“Najveći je problem što poslodavci u Hrvatskoj imaju i dalje staru bolest – trebaju te, ali bi najradije da radiš za minimalac po mogućnosti sve smjene i recimo prekovremene da im daš gratis. Malo karikiram, ali nije daleko od istine. Dakle posla ima, ali toliko tvrdoglave s malim plaćama da će radije čekati, oprostite na izrazu, nekog majmuna da nasjedne pa makar na mjesec dana, nego da više plate”, pojašnjava za 24sata dodajući kako su mu samo dva poslodavca dala konkretne uvjete.

Štoviše, ponude su se mahom razlikovale od onoga što su napisali do dolaska na razgovor.

Razočarale su ga i banke u kojima su ga tražili da kod njih prebaci račun i sve obveze, a po mogućnosti i podigne kredit. Oni kreditno nesposobni, dodaje, mogu zaboraviti na posao.

“Obzirom da ja radim i da mi ne gori pod nogama, gospođama sam na razgovoru rekao da imam svoje uvjete, a to je da ću što traže napraviti nakon probnog roka. Samo su se nasmijale i rekle da ne mogu to uvjetovati “, kaže Marko.

Ne smije se pitati za plaću
Ističe kako ga je smetalo i pravilo da ne smije pitati za plaću. “Pa ne prijavljujem se da radim za leptir mašne nego za plaću pa valjda trebam znati što trebam očekivati”, opisuje dodajući kao je jednog poslodavca čak pitao jel’ mu neugodno što nudi tako malu plaću na što je ovaj samo slegnuo ramenima.

Također upozorava kako je pet poslodavac uhvatio u prevari. Objavili su oglas, a potom mu na mail slali reklame.

https://net.hr