Istječe rok za evakuaciju: Presudni trenutak je u 16 sati. U napadu na konvoj civila poginula i djeca

Izrael je ranije objavio kako su tijekom napada na Gazu pronašli više tijela zarobljenih Izraelaca, a koja su vraćena nazad u Izrael, dok je još najmanje 120 civila zarobljeno od strane Hamasa

Svi stanovnici Gaze koji žele pobjeći to mogu učiniti do 16 sati po lokalnom vremenu, objavila je danas ranije Izraelska vojska, uslijed najavljene kopnene ofenzive kojom žele zadati posljednji udarac Hamasu, militantnoj skupini koja je prošlog vikenda izvela napade u Izraelu i usmrtila više od 1.300 osoba. Poziv na evakuaciju upućen u petak stanovnicima na sjeveru Gaze, područja koje je pod opsadom nakon Hamasova napada na Izrael, osudili su Saudijska Arabija, Jordan, Arapska liga i Turska, a UN ga ne odobrava iz straha od humanitarne katastrofe, prenosi France Presse.

Izrael je ranije objavio kako su tijekom napada na Gazu pronašli više tijela zarobljenih Izraelaca, dok je još najmanje 120 civila zarobljeno od strane Hamasa. Najmanje 2,215 Palestinaca je poginulo u napadima, objavilo je ministarstvo zdravstva u Gazi, usporedno s oko 1.300 Izraelaca koji su poginuli u napadima Hamasa. Osim toga, u Gazi vlada panika, a brojni su vozilima počeli bježati na jug.

Glasnogovornik snaga Daniel Hagari rekao je na platformi X, nekadašnjem Twitteru, da je cilj tih operacija bio “očistiti područje od terorista i oružja”. Pritom su pokušali pronaći i nestale osobe. Kopnene i oklopne snage tražile su tragove i “eliminirale terorističke ćelije”. Prema vojnom krilu Hamasa 13 od oko 150 talaca otetih u Izraelu ubijeno je u izraelskim zračnim napadima na obalno područje. Tvrdnje se nisu mogle neovisno potvrditi.

 

Večernji.ba