ISTRAGA O CURENJU INFORMACIJA: Tužiteljstvo BiH na saslušanje pozvalo čovjeka koji 40 godina živi u Njemačkoj?!

tužiteljstvo

Prošloga je tjedna u Tužiteljstvo BiH pozvan čovjek iz Livna kako bi dao iskaz otkud mu informacije o uhićenju Zdenka Andabaka.

Bivša državna tužiteljica a danas sutkinja Suda BiH Lejla Konjić tražila je, svojedobno, pokretanje postupka protiv ratnog zapovjednika Vojne policije HVO-a u Livnu Zdenka Andabaka zbog navodnog ometanja istrage koja je ranije protiv njega otvorena u predmetu ratnog zločina.

Andabak je po nalogu Tužiteljstva BiH uhićen u listopadu 2014., zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad bošnjačkim civilima u livanjskom selu Grborezi 1993. godine.

On je tada, na saslušanju u Tužiteljstvu BiH, rekao da je znao kako se sprema njegovo uhićenje, da se zbog toga vratio iz Engleske i preko svog odvjetnika Bajre Čilića tražio da ode kod postupajuće tužiteljice Lejle Konjić.

Iako je Zdenko Andabak objasnio da je informaciju o uhićenju dobio od prijatelja, te da je Livno mala sredina u kojoj se sve zna, tužiteljica Lejla Konjić je inzistirala da se otvori istraga o curenju informacija iz Tužiteljstva BiH.

No, kako je tada navela pogrešno ime osumnjičenog, a njezine kolege nisu izvršile dodatne provjere, prošlog je tjedna u Tužiteljstvo BiH pozvan čovjek iz Livna kako bi dao iskaz otkud mu informacije o uhićenju Andabaka.

Ubrzo se, međutim, ispostavilo da osumnjičeni “informant”, koji je Andabaka navodno upozorio da se sprema njegovo uhićenje, već 40 godina živi u Njemačkoj i da ne zna ni što se događa u Livnu, a kamoli u Tužiteljstvu BiH ?!

“Slobodna Bosna” je ranije pisala da je Zdenko Andabak, nakon uhićenja, proveo trideset dana u pritvoru, jer su istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu iu to vrijeme tužiteljica Lejla Konjić tvrdili da on ima prebivalište i privatnu tvrtku u Hrvatskoj.

Nakon što je Andabak dostavio dokaze da u Hrvatskoj uopće nema imovine, tužiteljica Konjjić je priznala da navode iz zabilješke SIPA-e nije provjerila.

 

Freshpress.info