Iz Amerike se širi snimka koja će vas naježiti: Bijelci kleče i mole Afroamerikance za oprost

Nevjerojatna snimka dolazi iz SAD-a nakon ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda, a prizor je vrijedan divljenja.

Na snimci se vide bijeli vjernici koji u Houstonu u Teksasu kleče pred svojim susjedima Afroamerikancima i mole ih za oprost.

– Tražimo oprost od naše crne braće i sestara za godine i godine rasizma, sustavnog rasizma – može se čuti kako govori bijeli muškarac na čelu okupljenih, u govoru koji je u isto vrijeme bio molitva bogu i molba za oprost.

I ostali vjernici kleče i mole za oprost dok Afroamerikanci ne mogu suspregnuti suze.

– Ovdje smo danas jer je policajac klečao na vratu crnog muškarca – što nam je draže? To ili da klečimo u miru i solidarnosti? -zapitao se Johnny Gentry, organizator molitve.

Zašto policajci kleče pred prosvjednicima?
Sve je počelo s igračem američkog nogometa Colinom Kaepernickom koji se spustio na jedno koljeno tijekom izvođenja nacionalne himne, u znak mirnog i simboličnog prosvjeda protiv policijske brutalnosti prema Afroamerikancima.

Ubrzo su njegovu prosvjednu gestu preuzeli i drugi sportaši, a sada to rade i policajci, usred nereda i nasilja koji se trenutačno događaju u SAD-u nakon potresnih prizora policijskog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda.

Policajci su kleknuli, pognutih glava u molitvi i u znak solidarnosti s prosvjednicima i njihovom porukom “Crni životi vrijede” na prosvjedu u ponedjeljak u gradiću Coral Gables u okolici Miamija, a slični prizor se mogao vidjeti i u New Yorku gdje su u Queensu policajci bili na koljenima dok su im prosvjednici pljeskali i skandirali ‘hvala vam’ i ‘držite mir’.

Istosu napravili i policajci u Washingtonu i to pred Hotelom Trump International, a na Twitteru su snimku istog čina objavili i policajci iz Sjeverne Karoline.

Da se val ‘klečanja pred prosvjednicima’ ubrzo proširio zemljom, dokaz su snimke iz Kentuckyja, Santa Cruza, Germantowna u Marylandu, Des Moines u Iowi, Flintu u Michiganu i drugim gradovima.

U nekima od njih lokalni šerifi daju zaštitnu opremu i hodaju s njima.

Kaepernick: ‘Ne mogu poštivati himnu zemlje koja ugnjetava crnce i ljude druge boje kože’
– Ne mogu i neću izraziti poštovanje prema zastavi i himni zemlje koja ugnjetava crnce i ljude druge boje kože. Za mene je to više od nogometa i sporta općenito i bilo bi sebično na to gledati na neki drugi način. Ulice su pune mrtvih ljudi, a oni koji su za to krivi dobivaju plaćeni godišnji i izvlače se nekažnjeni – objasnio je tada Kaepernick zašto kleči ispred zastave, a istu je praksu nastavio cijelu sezonu.

Američki predsjednik Donald Trump se, tada potpuno očekivano s obzirom na njegov stil i karakter, žestoko obrušavao na ove crne sportaše, tvrdeći da izražavaju nepoštovanje prema himni i pozivajući direktore njihovih klubova da ih otpuste nazivajući ih “kučkinim sinovima”.

24 sata.hr