Iz SDA Raspudića optužuju za “islamofobiju”

Zastupnik u Saboru susjedne Hrvatske Nino Raspudić očigledno se suočava sa manjkom ideja i konstruktivnih prijedloga kojima bi dao smisao svom političkom angažmanu, pa poseže za optužbama na račun Bošnjaka kako bi stekao naklonost bujajuće hrvatske radikalne desnice – istaknuo je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić.

Kako naglašava ‘iznošenjem neutemeljenih optužbi Raspudić ne da ne dokazuje postojanje navodnog „islamističkog terorizma“ kao najveće sigurnosne prijetnje u Bosni i Hercegovini i regiji, već samo potvrđuje svoju islamofobiju i šovinističke svjetonazore’.

-Takve optužbe nas ne iznenađuju, s obzirom da su postale dio tradicionalnog narativa struktura koje u nedostatku razumnih argumenata kojima bi opravdali svoje političke metode i ciljeve Bošnjacima i bošnjačkoj politici neargumentirano fakturiraju povezanost sa radikalizmom i terorizmom.

Unatoč činjenici da su Bošnjaci bili najveće žrtve nasilja zasnovanog na etničkim i vjerskim netrpeljivostima, što je utvrđeno i ovjekovječeno presudama međunarodnih sudova, bošnjački politički predstavnici nikada nisu tim zločinima davali religijske prefikse.

Tako, primjera radi, pokolj u Ahmićima nije bio „katolički terorizam“ već ratni zločin čiji izvršitelji imaju svoje ime i prezime i koje su Raspudićevi istomišljenici svečano dočekivali nakon izdržavanja zatvorskih kazni.

Takav odnos ukazuje na civilizacijsku razliku između bošnjačke politike i one politike koju Raspudić propagira i čiji eksponent nastoji postati.

Preporučujem Raspudiću, ukoliko ima ambicije da postane kredibilan političar i da se njegovi stavovi uvažavaju i van okvira radikalnih desničarskih krugova, da se prije iznošenja sličnih optužbi upozna sa izvještajima relevantnih međunarodnih organizacija koji govore o rezultatima institucija države Bosne i Hercegovine u borbi protiv ekstremizma i terorizma, pa i onog koji on naziva „islamističkim“ – ističe Softić.

VIDEO