Iz županijskog zavoda mole građane: Nemamo seruma, “bježite” od zmija!

Zbog nestašice seruma protiv zmijskog ujeda, iz Zavoda za javno zdravstvo HB županije pozvali su građane na pojačan oprez kako ih zmija ne bi ugrizla.

zmija

Kako je za “Fenu” kazala direktorica spomenutog zavoda dr. Diana Mamić, za serum protiv zmijskog otrova za sezonu 2017. su još prije tri mjeseca izvršili narudžbu kod ovlaštenog farmaceutskog distributera i osigurali sredstva za kupovinu…

“Imali smo obećanje da će serumi biti na vrijeme dostavljeni Zavodu za javno zdravstvo HB županije, a time i u domove zdravlja, jer je prošlogodišnjim serumima sa 31. svibnja  istekao rok trajanja”, kazala je Mamić.

Ona tvrdi da isporuka još nije izvršena s tim da im je dano objašnjenje da je serum uvezen iz inostranstva, te mora proći provjeru kvalitete kao i dobijanje adekvatnog rješenje od strane Agencije za sigurnost lijekova da bi se mogao distribuirati u zdravstvene ustanove.

“Svakodnevno smo u kontaktu sa dobavljačem, očekujemo rješenje, ali smo zbog isteka roka seruma koji imamo morali dati saopćenje o mjerama opreza stanovništva naše županije jer nam ne preostaje ništa drugo”, poručila je Mamić.