IZBORNE MANIPULACIJE HDZ-A BIH: Preko lokalnih autsajdera do nove izborne krađe!

Piše: Davor Obrdalj

Kako je moguće da čovjek bez uposlenja i primanja, koji je na lokalnim izborima osvojio svega 17glasova, za Opće skupi 500 potpisa i uplati 5000 maraka da bi bio nezavisni kandidat na predstojećim izborima?

Odgovor je jednostavan. Uz pomoć HDZ-a BiH!

Marko Zagorac osoba je srpske nacionalnosti koja se ove izborne godine prijavila kao neovisni kandidat za Skupštinu Hercegbosanske županije.

Na prvi pogled ništa čudno.

Ali, postavlja se pitanje kako je Zagorac koji je 2016. godine od Županijskog ministarstva rada, zdravstva i socijalne skrbi tražio novac za obnovu kuće jer nije imao nikakvih primanja, mogao od, kako navodi u zamolbi za pomoć – povremenog fizičkog rada, skupiti 5000 maraka koliko je potrebno za prijavu za izbore?

Osim toga, Zagorac je na lokalnim izborima 2012. godine, kao neovisni kandidat za Općinsko Vijeće, osvojio svega 17 glasova, pa se postavlja pitanje tko mu je sada pomogao da prikupi 500 potpisa potrebnih za prijavu za ovogodišnje izbore?

Odgovori na ova pitanja kriju se u tome da je Marko Zagorac potreban HDZ-u BiH. Protekli izborni ciklusi pokazali su da onaj tko kontrolira biračke odbore dobija i mogućnost lakše manipulacije izbornim procesom u BiH.

Upravo zato je Marko Zagorac bitan za ovu priču. Kao neovisni kandidat prema izbornom zakonu dobija pravo sudjelovanja u postupku žrijebanja za dodjelu značajnog broja mjesta u biračkom odboru, kao i svaka druga politička stranka odnosno politički subjekt.

Izborni zakon član 2.19 stav 8:

“Politički subjekt u toj izbornoj jedinici koji ima ovjerenu kandidatsku listu ili kandidata za sudjelovanje na izborima u skladu s ovim Zakonom ima pravo da sudjeluje u postupku  žrijebanja za dodjelu mjesta u biračkom odboru”

Stav 10 dalje kaže:

“Nakon izvršenog žrijebanja, a najkasnije u roku od sedam dana, politički subjekt koji je sudjelovao u žrijebanju dostavit će općinskoj izbornoj komisiji imena kandidata za članove biračkog odbora u kojem su osvojili mjesto putem žrijeba”  

Jakov Perković, predsjedsjednik Hrvatske liste za Livno za Žurnal tvrdi da se kandidaturom Marka Zagorca u HBŽ-u priprema izborna krađa u režiji koalicije HDZ BiH – SDA.

“Hrvatska lista za Livno tražit će od Središnjeg izbornog povjerenstva da provjeri potpise potpore Marka Zagorca, a ujedno pozivamo SIPA-u i FUP da istraže tko je umjesto građana potpisivao imena osoba u obrascu za potporu za izbore. Godine 2012. Marko Zagorac je osvojio 17 glasova na lokalnim izborima. Osobno sam svjedočio kada su mu članovi HDZ BiH u prostorijama stranke potpisivali potpise potpore. On je potreban HDZ-u BiH zbog biračkih odbora kako bi poslije zatvaranja biračkih mjesta u glasačke kutije ubacili tisuće glasova”.

Mislav Sučić, dopredsjednik HSS-a Stjepan Radić HBŽ, za Žurnal također tvrdi da je kandidatura Marka Zagorca, alat kojim HDZ BiH sebi osigurava mjesta kraj glasačkih kutija.

„HDZ-ovi agitatori i direktori su po školama kupili potpise za ove neovisne kandidate. HDZ osim Zagorca ima još jednog prijavljenog takvog, vjerovatno Anto Kasalo, i zajedno sa svojim članovima biračkih odbora može se desit da HDZ ima skoro sve svoje satelite instalirane u biračke odbore za glasačkim kutijama i imat će mogućnost krađe“.

„Gospodineeee, Vi mene ne interesujete“! Ovo je odgovor Marka Zagorca na naše pitanje kako je uspio skupiti 500 potpisa potpore za prijavu na izbore.

Kako saznaje Žurnal, za ovogodišnju prijavu za izbore Zagorca su u Sarajevo dovezli službenim automobilom MUP-a Hercegbosanske županije na čijem je čelu Darinko Mihaljević, kadar HDZ-a BiH o kojem je Žurnal i ranije pisao.

Poslije svega navedenog, sasvim je jasno zašto je prije svega nekoliko dana većina zastupnika Doma naroda PSBiH odbila da po hitnoj proceduri razmatra izmjene Izbornog zakona BiH, koje podrazumijevaju da se u izborni proces uvedu nove tehnologije, poput optičkog skeniranja i elektronskog brojanja glasačkih listića, uvođenja videonadzora na glasačka mjesta i uzimanja otisaka prstiju, a sve zbog sprečavanja izbornih krađa i pokušaja da izbori u BiH budu transparentniji, pošteniji i pravedniji.

Protiv prijedloga da se ovaj zakon razmatra u hitnoj, a potom i u skraćenoj proceduri, glasali su delegati HDZ-a BiH, HSS-a, SNSD-a, te DNS-a.

Žurnal.info