Izdano preko sto tisuća radnih dozvola: U Hrvatsku sve više dolaze radnici iz ove dvije zemlje

Izdano 112 tisuća radnih dozvola, najviše u turizmu i ugostiteljstvu, te Istri i Zagrebu.

Interes stranih radnika za poslove u Hrvatskoj, kao i domaćih poslodavaca za njihovim angažmanom, ne jenjava – u prvih pola godine MUP je izdao 112,4 tisuće radnih dozvola i ovim tempom definitivno će se ispuniti procjene analitičara i poslodavaca da će broj zaposlenih stranaca iz trećih zemalja premašiti 200 tisuća, piše Poslovni dnevnik.

U šest mjeseci izdano je gotovo 21 tisuća dozvola više nego u istom lanjskom razdoblju, a lani je, inače, tijekom cijele godine bilo odobreno 172,5 tisuća dozvola.

Iz MUP-ove mjesečne statistike o kretanjima u zapošljavanju stranih radnika vidljivo je da usporava rast odobrenja za radnike iz BiH, koja je još uvijek bazen iz kojeg ih se najviše povlači, dok raste broj dozvola Srbima, Nepalcima, Indijcima, Makedoncima.

Novost je da se među deset zemalja iz kojih poslodavci ‘uvoze’ radnike, uvrštene ove godine dvije nove zemlje – Uzbekistan i Egipat.

Prva i dalje BiH

U prvih šest mjeseci iz te dvije države stiglo je gotovo šest tisuća stranih radnika (tri tisuće iz Uzbekistana i 2,7 tisuća iz Egipta).

Za državljane BiH odobreno je oko 22 tisuće dozvola, gotovo jednako kao i lani, Srbima i Nepalcima po 18 tisuća, s tim da je broj dozvola za Srbe porastao za 3,5 tisuća, a Nepalcima za 6,5 tisuća.

Interes raste i za radnicima iz Indije (10 tisuća), Sjeverne Makedonije (devet tisuća), a znatno je povećan i broj dozvola radnicima iz Filipina, te Bangladeša, dok je jedina među deset zemalja iz kojih dolazi najveći broj radnika u Hrvatsku s padom u broju izdanih dozvola – Kosovo.

Lani je za radnike iz te zemlje ishođeno 5,6 tisuća dozvola, a ove godine 4,4 tisuće.

Večernji.ba