Izložba fra Marijana Karaule u Livnu: Fotografije pejzaža na tragu motiva slika Gabrijela Jurkića

fra

U hotelu Park u Livnu u tijeku je humanitarna izložba fotografija fra Marijana Karaule pod nazivom “Bosnom, kroz vrijeme”. Riječ je o izložbi u povodu 40. godišnjice autorovog bavljenja fotografijom u kojoj poznati katolički novinar i urednik, a u slobodno vrijeme vrsni majstor fotografije, bilježi uglavnom pejzaže svog livanjskog te kupreškog, duvanjskog i ramskog kraja.

Poput svog ranijeg sugrađanina i velikog hrvatskog slikara Gabrijela Jurkića, fra Marijan također, samo s fotoaparatom, vjerno prenosi ljepotu istog onog krajolika kojeg je na svojim platnima ovjekovječio neponovljivi slikar pejzaža čije slike krase galeriju samostana Gorica u Livnu.

Pejzaž kojeg majstorskom fotografijom bilježi fra Marijan neodoljivo je sličan slikama pejzaža Gabrijela Jurkića. Osim pejzaža, ono što im je zajedničko jeste i religioznost koja se ocrtava kroz odabir motiva prirode.

Kod fra Marijana je ta religioznost vidljiva i kroz fotografije stvarnosti s križevima i molitvom žena u crnini njegova kraja, kroz slike zvonika u daljini, bilo da se radi o zvonicima s križevima sakralnih objekata u Livnu, Duvnu, Kupresu ili Rami.

Kroz 40 fotografija, koje je za izložbu odabrao Mario Iličić, obilježeno je 40 godina autorove karijere s fotoaparatom. Rekli bismo jako uspješne karijere kroz koju fra Marijan bilježi stvarnost viđenu preciznim okom fotoreportera današnjice, kao što ju je najveći slikar pejzaža Gabrijel Jurkić bilježio kistom.

Fenix-magazin/SIM/S.P.