Između potencijala i problema zajednice: Čiji su livanjski divlji konji?

U okolici Grada Livna ima preko 800 divljih livanjskih konja koji su postali prepoznatljiva turistička atrakcija, ali i sveprisutan problem zbog njihovog pojavljivanja na magistralnoj cesti između Livna i Kupresa.

Preko zime dolaze na magistralnu cestu kada se prosipa sol po cesti, a ljeti zbog nedostaka vode prelaze cestu tragajući za njom, što rezultira čestim prometnim nesrećama čiji se broj povećava iz godine u godinu.

Centri civilnih inicijativa (CCI) su organizirali u Livnu okrugli stol na temu „Kako riješiti problem livanjskih divljih konja na magistralnim cestama?“.

Sudjelovanje na okruglom stolu su uzeli predstavnici Grada Livno, gradonačelnik Darko Čondrić te predstavnici Službe za gospodarstvo i inspekcijske poslove i Službe za opću upravu i društvene djelatnosti, predstavnik Policijske postaje Livno, Planinarsko ekološko društvo „Borova glava“, Moto klub Vukovi, agencije za turistički obilazak „Continental Adventure“ i „Adventure Tours“, Veterinarska stanica Livno i predstavnik JP Ceste FBiH.

Sudionici okruglog stola su iznijeli brojne izazove sa kojima se suočavaju u rješavanju aktualnog problema, te istaknuli nužnost ozbiljnijeg pristupa problemu i kreiranje rješenja koja će biti usmjerena i na zaštitu divljih konja, vozača i samog staništa, a kao prioritet su postavili rješavanje pravnog statusa divljih konja jer neriješen pravni status predstavlja prvi kamen spoticanja u pristupu bilo kojem konkretnom rješenju.

U zadnjih 10 godina evidentirano je 48 prometnih nezgoda u kojima su uz motorna vozila sudionici i konji. U ovim nezgodama, 8 osoba je dobilo lakše tjelesne ozljede, a 12 konja je podleglo na licu mjesta, a dobar dio ovih konja je naknadno podlegao usljed ozbiljnih ozljeda. Policija je donosila određene akte da se riješi problem te kritične dionice, postavljeni su i svijetleći znakovi koji upozoravaju na kretanje konja kojih se često sudionici prometa ne pridržavaju i voze preko dozvoljene brzine što rezultira nesrećom. Ono što je svakako neophodno uraditi u narednom periodu jeste rješavanje pravnog statusa divljih konja. Kada se riješi pravni status tada će biti lakše donijeti određene mjere jer ćemo tek tada moći pokrenuti određene stvari i raditi na rješenjima. – izjavio je Damir Marijan, zapovjednik PP Livno.

Predstavnici turističkih agencija su na okruglom stolu naveli neka od mogućih rješenja, kao što je uvođenje rendžera koji bi vodili brigu o konjima ili povećanje broja volontera, međutim, ističu kako je su preduvjet za bilo kakve akcije pravna rješenja koja će omogućiti i konkretne poteze.

Vlasnik divljih konja se mora odrediti, Grad Livno bi trebao preuzeti inicijativu u rješavanju ovog problema, odnosno iskorištavanja ovog potencijala. Divlji konji prestavljaju ogroman turistički potencijal, a novim prihodima bismo mogli pronaći određena rješenja koja nastaju zbog problema konja na cesti. A svi ovi problemi nastaju jer nema pravne regulative. – istaknuo je Marin Mamuza iz TU Continental Adventure.

Ja godinama radim sa divljim konjima i oni nisu nikakav problem, ali ono što jeste problem je neriješen pravni status ovih konja. – dodao je Željko Krišto iz Planinarskog ekološkog društva „Borova glava.

Predstavnici Grada Livno su na okruglom stolu izrazili spremnost na rješavanje postojećih problema te su istaknuli da će iskoristiti te uzeti u obzir sva mišljenja i sve konstruktivne prijedloge lokalne zajednice, udruga koje se bave pitanjem zaštite konja, poduzeća i agencija koje već promoviraju prepoznatljivost livanjskih divljih konja, stručnih osoba, a sve kako bi donijeli Odluke koje su ostvarive, izvedive i korisne.

Grad Livno će biti nositelj daljnjih rasprava na ovu tematiku, a želim istaknuti da je Gradsko Vijeće Grada Livno usvojilo Plan i program rada koji predviđa temu današnje rasprave kao točku od posebnog interesa. Stoga će gradske službe pripremiti jednu sustavnu analizu kada je u pitanju tematike zaštite divljih konja, ali i problema nezgoda na magistralnim cestama. Sukladno toj analizi, Službe će pripremiti odluke, smjernice i programe koje bi regulirale pitanje zaštite divljih konja. – izjavio je Darko Čondrić, gradonačelnik Grada Livno.

U skladu sa diskusijom, izneseni argumenti i doneseni zaključci poslužit će kao osnov za kreiranje građanske inicijative koja će u narednom periodu biti upućena nadležnima organima gradske uprave.        hms

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply