Izraelski general: Šuplje jordanske prijetnje neće spriječiti aneksiju Zapadne obale

Amir Afifa, izraelski general rekao je da se ne treba obraćati pažnja na ono što on smatra “šupljim jordanskim prijetnjama” u vezi izraelskih planova aneksije, bez obzira na izjave jordanskog kralja Abdullaha II da plan aneksije Zapadne obale i Jordanske doline ima potencijal da dovede do velikog sukoba dviju strana.

On je naglasio da realno čitanje odnosa Jordana i Izraela jasno daje do znanja da Jordan “nema mogućnost da prijeti Izraelu, kao ni SAD-u”. 

Amir Afifi je u svom članku u časopisu Israel Today dodao da je „Kraljevina Jordan suočena s teškom ekonomskom krizom, a kralj je prethodno zatražio pomoć međunarodne zajednice kako bi se suočio s epidemijom korone.

Afifi, osnivač Pokreta sigurnosnih oficira za interes Izraela, rekao je da pažljivo „čitanje izjave jordanskog kralja kralja upućuje na zaključak da se Jordan može suočiti s neviđenom krizom, a mislim da on nema ozbiljnu mogućnost za provođenje svojih prijetnji.

Također, ako pravilno razumijevamo jordanske interese  možemo shvatiti da kralj nije zabrinut za implementaciju rješenja između Palestinaca i Izraelaca na principu stvaranja dvije države. 

General Afifi zaključio je riječima: „Izrael bez poroblema može ići na nametanje svog suvereniteta nad Zapadnom obalom i ne treba brinuti o bilo kakvoj jordanskoj prijetnji, jer će kralju trebati američka i izraelska pomoć kako bi održao svoj opstanak i stabilnost svoje vladavine.”

Caroline Glick, desničarska autorica, rekla je „da Izrael ne smije sebi dopustiti da prijetnje jordanskog kralja ometaju izraelsku namjeru nametanje suvereniteta na Zapadnoj obali i ne smije jordanskom kralju priznati pravo veta na izraelske odluke o aneksiji Zapadne obale i Doline Jordana.“

Ona, također, smatra da odgovor vođa Stranke plavo-bijelih, Bennyja Gantza i Gabi Ashkenazi, na te prijetnje nije odgovoran i beskorisno. 

Glickova smatra “da jordanski kralj nije prijetio da će otkazati mirovni sporazum s Izraelom, jer je ovaj sporazum osnovna garancija za opstanak njegove vlasti, a Izrael drži ključeve za ekonomsku podršku Jordanu, putem opskrbe vodom i plinom koje mu pruža, dok na vojnom i financijskom polju zavisi od SAD-a koje mu pružaju značajnu vojnu i finansijsku pomoć u vrijednosti do 1,8 milijardi dolara godišnje.” 

Naglasila je da „to, ipak, ne znači da odnosi između Tel Aviva i Amana nisu turbulentni. Većina stanovnika Jordana s mržnjom gleda na Židove i ne podržava mirovni sporazum. Štaviše, jendog dana možda će kralj biti svrgnut i uspostavljen novi režim koji će ukinuti mirovni sporazum sa Izraelom.“

SAFF